Linkuri accesibilitate

Presa americană despre criza ucraineană și poziția Occidentului față de Putin


Imagine din satelit cu un convoi militar la lacul Donuzlav din Crimea. (Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)
Imagine din satelit cu un convoi militar la lacul Donuzlav din Crimea. (Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

Corespondența zilei de la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct

Diverse scenarii sunt în continuare luate în considerare în legătură cu intențiile Rusiei în Ucraina. Un articol publicat în revista Foreign Affairs de către Liana Fix și Michael Kimmage pune întrebarea ce s-ar putea întâmpla dacă Putin invadează Ucraina și reușește. Premiza articolul este Siria, unde Rusia a fost de asemenea avertizată să nu intervină pentru că va avea de suferit consecințe, ancipându-se că va eșua lamentabil, așa cum ambele mari puteri cu făcut-o în Afganistan, dar Putin a decis să intervină, iar consecința cea mai importantă a fost că președintele Assad s-a menținut la putere, iar Rusia este acum considerată un factor de luat în considerare în Orientul Mijlociu.

Firește că comparația poate merge până la un punct, pentru că după înfrângerea rețelei ISIS în Siria, Occidentul și Statele Unite și-au pierdut interesul major de a se implica în războiul civil din Siria, pe fondul tendinței generale de a pune capăt războaielor fără sfârșit, mai ales în Orientul Mijlociu și sudul Asiei. Ucraina însă este în Europa și implicațiile unei intervenții ruse sunt – potențial – semnificative. Dar dacă Rusia invadează și reușește, la fel ca și în Siria, autorii anticipează modificări strategice semnificative, între acestea și faptul că NATO s-ar limita la a-și apăra membrii, oprind extinderea către spații care prezintă riscuri majore.

Alți analiști spun însă că de fapt o astfel de modificare de optică se conturează deja. Occidentul susține public că nu poate limita dreptul unor state democratice, cum este Ucraina, de a adera la un moment dat, dar spectrul a ceea ce s-ar putea întâmpla într-un astfel de scenariu, ceea ce Putin încearcă să demonstreze acum, va fi prezent și va influența deciziile occidentale când se va pune cu-adevărat problema.

Revenind la scenariul unei invazii încununate de relativ succes, Liana Fix și Michael Kimmage mai scriu că Rusia ar fi privită ca o prezență „anarhică” - uneori pe drept, alteori pe nedrept - ori de câte ori se va manifesta instabilitate politică în Europa. Alte consecințe posibile enumerate de ei - continuarea apropierii dintre Rusia și China, dar și revenirea Turciei, confruntată cu o nouă dinamică de putere la Marea Neagră, între aliații NATO pe care să se poată conta.

În aceași revistă, Maria Popova și Oxana Shevel se îndoiesc însă că Putin va putea contracara eficace sentimentul de identitate națională, care s-a dezvoltat în Ucraina în ultimii 30 de ani și pe care actuala criză îl întărește.

Clint Williamson și David Kramer scriu în publicația American Purpose că dacă Putin ocupă Ucraina se va asista la o serioasă degradare a drepturilor omului în acea țară.

XS
SM
MD
LG