Linkuri accesibilitate

Presa americană la fel de divizată precum societatea


Protestele antirasiale din Statele Unite provoacă crize și în presa americană:  

După ce senatorul republican de Arkansas, Tom Cotton a publicat un comentariu în New York Times, zeci de angajați ai ziarului protestează împotriva deciziei managementului de a-i publica articolul.

În comentariul său, Cotton s-a pronunțat pentru intervenție militară în orașele americane, scriind că „protestatarii au aruncat numeroase localități într-o stare de anarhie” și că „o demonstrație de forță copleșitoare” este necesară pentru a „restabili ordinea pe străzile noastre”. Conducerea ziarului a explicat că diversitatea de opinii este necesară, dar nemulțumirile continuă.

Editorialul din Washington Post trece în revistă dovezi că, în ciuda tensiunilor și pe alocuri violențelor, gesturile de sprijin și solidaritate sunt mai numeroase, ceea ce subminează premiza președintelui Donald Trump că ar fi o confruntare, „care pe care”, între doua fracțiuni, în care una trebuie să la sfârșit să „domine”.

Gesturile de reconciliere – arată editorialul – reprezintă „efortul dificil al democrației pluraliste pe care Trump o lasă în grija altora”.

Și Christian Science Monitor scoate în evidență gesturi de pacificare și reconciliere, în aceste zile în care demonstrațiile adună mai multa lume, decât la început, fiind însă pașnice, în cea mai mare parte.

Pe de altă parte, în comentariul din deschiderea programului său la Fox News, moderatorul Tucker Carlson descrie situația în termeni foarte diferiți el spunând: „Pentru mulți dintre noi a fost una dintre cele mai triste și dureroase săptămâni în memoria recenta. Deprimant este puțin spus. Am văzut cum bande de cretini violenți ne-au incendiat orașele, au distrus monumente, au bătut femei în vârstă pe stradă, au împușcat ofițeri de poliție și au furat tot ce vedeau cu ochii”. El continua: „Atât de mulți dintre liderii noștri nu sunt îngrijorați că țara se prăbușește în anarhie. Ei preferă haosul, în loc să întărească controlul autorităților, numai pentru a-și lărgi baza electorală și a câștiga alegerile”.

În San Diego Tribune, editorialul titrează „Toți președinții în viață încearcă să unească țara, cu excepția celui în funcție”. După ce trece în revistă declarații recente ale foștilor președinți Carter, Clinton și Obama, editorialistul scrie: „Cei 40% dintre americani care îl sprijină pe Trump, indiferent de ce face, nu își vor schimba optica. Asta înseamnă că e foarte important ca restul populației să fie activă acum și să-l înlocuiască de la Casa Alba, prin vot, în noiembrie”.

În The Examiner, editorialul sprijină idea, promovată de Trump, că în spatele violențelor se află „Antifa”, o rețea de organizații auto-proclamate antifasciste. „Există un cuvânt ce descrie persoanele care recurg la violență pentru a intimida și a reduce la tăcere pe alții, pentru a-și promova cauza politică, care încearcă să înfricoșeze oameni în propriile lor orașe. Cuvântul este “terorist”. Nu putem pune aceasta etichetă pe toate grupările care se revendică de la „Antifa”. Dar acele grupări și rețele implicate în organizarea de acțiuni stradale violente sunt teroriști interni. Cei care aruncă cu pietre și bat trecători nevinovați la fel de rău ca cel mai vicios polițist sau membru al Ku Klux Klan-ului sunt teroriști. Și astea sunt acțiuni pentru care conceptul „Antifa” este cunoscut. În ceea ce-l privește pe președintele Trump, care a spus că va desemna astfel de persoane sau grupări ca fiind teroriști, din perspectiva legii federale, el trebuie să o facă” -se arată în editorialul din Examiner.

XS
SM
MD
LG