Linkuri accesibilitate

Presă: Ancheta Poloniei confirmă că racheta care a ucis doi oameni a fost lansată din Ucraina


Instalație de uscare a cerealelor din Przewodow, un sat din sud-estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, a fost distrusă pe 20 noiembrie 2022.
Instalație de uscare a cerealelor din Przewodow, un sat din sud-estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, a fost distrusă pe 20 noiembrie 2022.

O comisie de anchetă din Polonia a stabilit că racheta căzută în luna noiembrie într-un sat din estul țării a fost lansată din Ucraina. Doi oameni au murit în urma exploziei.

Experții polonezi au confirmat că racheta care a ucis două persoane la o instalație de cereale din sud-estul Poloniei, în apropiere de orașul ucrainean Liov, a fost lansată de Ucraina, a relatat cotidianul Rzeczpospolita, citând surse din anchetă.

Explozia rachetei în Polonia, țară membră NATO, a alimentat temerile că războiul din Ucraina ar putea să se transforme într-un conflict mai amplu, prin declanșarea clauzei de apărare reciprocă a alianței, transmite Reuters.

La momentul respectiv, Varșovia și NATO au declarat că ar fi fost vorba despre o rachetă pierdută de sub control, ceea ce a atenuat îngrijorările legate de o escaladare.

Surse care au cunoștință de anchetă au declarat pentru Rzeczpospolita că Polonia a stabilit că racheta care a aterizat în satul Przewodow a fost una de apărare aeriană S-300, model 5-W-55, lansată de pe teritoriul ucrainean.

„Această rachetă are o rază de acțiune de 75 de kilometri până la 90 de kilometri”, a declarat o sursă citată de ziar.

„În acel moment, pozițiile rusești se aflau într-un loc din care nicio rachetă rusă nu putea ajunge la Przewodow”, a menționat oficialul sub protecția anonimatului.

Ucraina a negat că racheta a aterizat în Polonia, iar ziarul polonez a relatat că partea ucraineană nu a pus niciun material la dispoziția anchetatorilor.

Publicația l-a citat pe Lukasz Lapczynski, purtătorul de cuvânt al procuraturii poloneze, care a declarat că procurorul a primit avizul experților, dar că nu a dezvăluit conținutul acestuia, deoarece este confidențial.

XS
SM
MD
LG