Linkuri accesibilitate

„În ochii multor susținători, președintele s-a predat fără luptă” (Clarice Dinu/ Hotnews)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei românești.

Analistul Andrei Cornea cataloghează revocarea de către președintele Klaus Iohannis a procurorului-șef anticorupție cu un singur cuvânt: „jalnic”. În articolul din revista 22 arată că, deși principiile statului de drept îl obligau să pună în aplicare o decizie a Curții Constituționale, e de discutat felul în care a făcut-o.

„Președintele n-a avut (...) curajul să iasă singur ca să facă anunțul. (Purtătorul de cuvânt a citit un comunicat) Mai rău, el, care de atâtea ori în trecut a susținut-o pe d-na Kovesi, n-a știut acum să găsească câteva cuvinte de apreciere și de simpatie pentru ea și mai ales pentru munca pe care ea a făcut-o atâția ani. N-a avut curajul să spună că ia cu inima grea o decizie impusă și nedreaptă, pe care o respinge în calitate de om, dar la care jurământul făcut pe Constituție îl obligă. (...) N-a avut curajul să vorbească direct, nealuziv, despre realizările DNA-ului din ultimii ani, despre bunele aprecieri internaționale primite de atâtea ori de această instituție, despre rapoartele atât de pozitive din cadrul MCV”.

Le fel de vehementă, Ioana Ene-Dogioiu scrie pe site-ul ziare.com că „Klaus Iohannis a distrus funcția de președinte al României și, ascuns în fustele purtătoarei de cuvânt, a predat statul român Mafiei”. Îl cităm și le Liviu Avram, de la Adevărul: „E greu să scapi de sentimentul că, după ce a capturat mai toate instituţiile, inclusiv o parte din Curtea Constituţională, Mafia a învins. Preşedintele putea face mai mult măcar ca acest sentiment să nu fie atât de pregnant - şi o despărţire cât de cât elegantă de Laura Codruţa Kovesi era o soluţie. A preferat să fie bădăran şi laş. Preşedinte bădăran om mai fi avut noi, dar atât de laş parcă niciodată”.

Clarice Dinu, de la Hotnews, notează pe un ton mai neutru: „În ochii multor susținători, președintele s-a predat fără luptă”. În schimb, Liviu Dragnea, adaugă jurnalista, a fost cât se poate de clar: „vrea să meargă până la capăt”, problema suspendării rămâne pe tapet.

Cu asta, trage concluzia Cristian Câmpeanu în revista 22, Dragnea „l-a anunțat pe Iohannis că s-a umilit degeaba”. Analiza lui îi oferă totuși președintelui și o perspectivă mai optimistă: revocând-o de nevoie pe Laura Codruța Kovesi, a scăpat de o mare vulnerabilitate: aceea de a fi abandonat de partenerii externi, care n-ar tolerat încălcarea Constituției. Dar acum, scrie Câmpeanu, Iohannis „trebuie să întoarcă masa”: să organizeze un referendum, în care întrebările să fie cât se poate de clare, să nu lase vreo portiță pentru nepunerea în aplicare a rezultatului (cum s-a întâmplat cu referendumul convocat de fostul președinte Traian Băsescu, pentru reducerea numărului de parlamentari la 300). Trebuie, de asemenea, ca șeful statului să-l revoce și să-l înlocuiască de urgență pe judecătorul constituțional Lăzăroiu, care stă pe funcție deși nu mai avea voie, precum și să o revoce pe Viorica Dăncilă din postul de prim-ministru în caz că judecătorii acceptă să judece cazul de mare trădare, sesizat de liderali.

XS
SM
MD
LG