Linkuri accesibilitate

Presa despre cum războiul din Ucraina a dat peste cap ordinea mondială


Presa croată pune foarte multe întrebări despre cum a fost posibil ca o dronă rusească să traverseze spațiul aerian al României și Ungariei, fără a fi interceptată.

Principalul cotidian, Jutarnji List, pune întrebarea dacă nu cumva a fost un test al Rusiei, combinat cu o încercare de a ridiculiza apărarea aeriană a NATO în Europa. De altfel, ziarul în citează pe Volodimir Zelenski, care avertizează că următoarea etapă va consta în aterizarea unei bombe rusești pe teritoriul NATO, pentru a pune la încercare faimosul articol 5 al Cartei fondatoare a Alianței, care spune că un atac asupra unuia din membri va fi considerat un atac împotriva tuturor.

Chiar și drona care a ajuns până la Zagreb conținea o bombă, cum a informat ministrul croat al apărării Mario Banožić. „Incidentul face să crească spaima că războiul de agresiune dus de Rusia în Ucraina s-ar putea extinde”, scrie cotidianul austriac Kurier.

Johnson - Lebedev: legăturile primejdioase

La Londra, The Times revine asupra legăturilor personale ale premierului Boris Johnson cu magnatul rus din «Londongrad» Evgheni (Evgeny) Lebedev.

Serviciile secrete britanice MI6 au avertizat încă în urmă cu doi ani în legătură cu această „prietenie”. De altfel, în aprilie 2018, pe când era ministru de externe, Boris Johnson a zburat de la Bruxelles la o petrecere în Italia pentru a se întâlni cu tatăl lui Evgheni, un fost agent KGB, Alexander Lebedev, imediat după reuniunea miniștrilor de externe din NATO unde se discutase încercarea de asasinare în Anglia a unui alt fost agent KGB, Serghei Skripal.

Or, Alexander Lebedev nu este altul decât patronul site-ului britanic de informații The Independent, odinioară un ziar, dar acum un site cu pretenții de informații... independente, aparținând acestui apropiat al Kremlinului.

Tocmai acest The Independent oferă un reportaj realizat în Republica Moldova, direct amenințată de conflict, jurnalistul mergând până în Transnistria.

Fără a aduce ceva nou, reportajul explică publicului britanic în ce măsură Moldova este divizată, atât teritorial și administrativ, cu Transnistria ocupată și militarizată, dar și în mentalități și în atitudinea față de Rusia.

Tehnica «pământului pârjolit»

Tehnica «pământului pârjolit» (terra bruciata) este cum definește La Republica, în Italia, ceea ce face armata rusă în Ucraina, iar Le Temps, în Elveția, detaliază cele ce se întâmplă în Mariupol, oraș pe cale de a fi ras de pe fața pământului, „pentru a da un exemplu”. Sau: „pentru a distila teroare și a savura revanșa”.

Un cuplu de bătrâni ucis de blindatele militarilor ruși
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00

De altfel, același La Repubblica a stat de vorbă cu jurnalista rusă Anna Nemzer, de la canalul de televiziune închis de autorități Dojd, care spune: “Putin e un asasin, trebuie să ne revoltăm acum”.

Inchis încă din 4 martie, site-ul Dojd se deschide și acum cu acea mențiune obligatorie: «Aceste materiale au fost create și (sau) distribuite de către un agent media străin care funcționează ca o entitate juridică rusă ce acționează ca agent străin.»

Este parte din lexicul obligatoriu impus de autorități presei din Rusia, așa cum este și: “operațiune militară” (военная операция) în Ucraina. Cuvântul «război», simplu, este interzis.

În Rusia, presa care a mai rămas nu are voie, așadar, oficial, să folosească termenul de “război” (война) când scrie despre cele ce se întâmplă în Ucraina. Trebuie să folosească doar această formulă: “operațiune militară” (военная операция).

Organizația Human Rights Watch publică chiar în această dimineață un studiu despre cum, odată cu retragerea din Rusia a marilor firme “tech” ale Internetului, milioane de ruși sunt aruncați în izolare informațională.

Washington Post analizează felul în care jurnaliștii ruși independenți care au reușit s fugă sunt pe cale de a crea o rețea informațională în exil. Așa este, de pildă, site-ul Mediazona, care operează dintr-un apartament din Vilnius, capitala Lituaniei.

„Operațiunea militară” din Ucraina a dat peste cap ordinea mondială

Între timp, “operațiunea militară” din Ucraina a dat deja peste cap ordinea mondială. Washingtonul a avertizat China să nu ajute Rusia să încalce sancțiunile internaționale. Cum o scrie Washington Post, Rusia s-a întors spre China pentru a primi echipament militar absolut esențial.

“Forțele ucrainene au reușit până acum să respingă sau să țină în șah ofensiva rusă, însă sprijinul militar chinez s-ar putea dovedi un element nou ce ar răsturna cu totul situația”, estimează, la Londra, Financial Times.

De altfel, întregul număr al cotidianului Le Monde de astăzi este destinat decriptării felului în care acest război e pe cale de a schimba fața lumii. Același Washington Post consideră însă că această neutralitate forțată și afișată de care dă dovadă NATO prezintă un mare risc pentru Finlanda și Suedia, țări care nu fac parte din Alianță.

Pentru a încheia, să mai spunem și că războiul din Ucraina a ucis deja și un jurnalist, americanul Brent Renaud, omorât într-o suburbie a Kievului, unde lucra la un reportaj despre refugiați.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG