Linkuri accesibilitate

Presa despre scandalul «Qatargate» din Parlamentul UE, în timp ce Kievul distruge cartierul general al mercenarilor Wagner


Eva Kaili, fosta vice-președintă a Parlamentului European din partea socialiștilor greci, cel mai important nume pe lista celor arestați și închiși la Bruxelles pentru corupție legată de Qatar, monarhia arabă din Golful Persic care găzduiește Cupa Mondială. 
Eva Kaili, fosta vice-președintă a Parlamentului European din partea socialiștilor greci, cel mai important nume pe lista celor arestați și închiși la Bruxelles pentru corupție legată de Qatar, monarhia arabă din Golful Persic care găzduiește Cupa Mondială. 

Continuă, în toată presa, revelațiile și comentariile în jurul celui mai mare scandal care a lovit vreodată Parlamentul European (sau orice altă structură a UE).

Poliția din Bruxelles a lansat luni 12 decembrie o nouă serie de raiduri, inclusiv în birourile Parlamentului European, legate de lobbyingul-ul Qatarului în UE, potrivit anunțului procurorilor federali belgieni, rezumă cotidianul belgian Le Soir, care furnizează ultimele detalii în această dimineață.

Eva Kaili, vice-președintă a Parlamentului din partea socialiștilor greci, este până acum cel mai important nume pe lista celor arestați și închiși preventiv, pe timpul cât va dura ancheta în legătură cu aparenta corupere sistematică a oficialilor europeni la care s-a dedat Qatarul, monarhia arabă din Golful Persic ce găzduiește Cupa Mondială.

La Paris, Le Monde rezumă acuzațiile: Eva Kaili și ceilalți arestați sunt acuzați de «participare la o organizație criminală, spălare de bani și corupție». Perchezițiile au dus la confiscarea a peste 600.000 de euro în numerar, plus telefoane și computere.

Qatarul neagă orice implicare.

In Grecia, Kathimerini informează că autoritatea greacă pentru combaterea spălării banilor a anunțat înghețarea tuturor conturilor bancare, seifurilor, companiilor și a tuturor celorlalte active financiare ale Evei Kaili, precum și a activelor familiei sale apropiate. În plus, această autoritate este interesată de o companie imobiliară recent înființată în cartierul șic Kolonáki, din Atena, care ar fi fost creată de europarlamentară și de iubitul ei italian. Ambii au fost închiși duminică în Belgia și acuzați de „corupție”.

Ce credibilitate mai are Europa?

Cum o scrie la Bruxelles Politico, scandalul devine un uriaș test de credibilitate pentru Parlamentul European, aflat săptămâna aceasta în sesiune plenară, dar mai ales pentru deputații socialiști, toți cei arestați și percheziționați fiind afiliați formațiunii socialiste din Parlamentul UE, a doua grupare ca importanță și număr de membri după conservatorii creștin-democrați din PPE.

La Vanguardia, din Barcelona, a remarcat fețele trase, privirile triste și furia stăpânită” a europarlamentarilor, aflați începând de ieri in sesiune plenară. “Tensiunea și incertitudinea deputaților sunt palpabile”, remarcă și Der Standard.Circulă multe speculații după arestarea spectaculoasă a Evei Kaili. Cine urmează?”.

Ancheta acordă multă atenție europarlamentarilor și altor oficiali care au lăudat în ultima vreme public, de la tribună, Qatarul pentru reformele din domeniul legislației muncii, mai degrabă decât să condamne lipsa de drepturi a lucrătorilor din emiratul Golfului și condițiile periculoase la care acesta au fost supuși în timpul construcției stadionului.

Eva Kaili a fost exclusă din grupul socialiștilor din Parlamentul European, decizie cu efect imediat. Ea este reținută în închisoarea St. Gilles din Bruxelles. Libération, retrasează, făcând un portret la rece, ascensiunea și prăbușirea acestei foste jurnaliste, devenită politiciană.

Decizia privind suprimarea vizei pentru cetățenii din Qatar îi este returnată Comisiei UE

Între timp, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a confirmat la Strasbourg că decizia privind suprimarea vizei pentru cetățenii din Qatar îi este acum returnată Comisiei UE.

Pentru Corriere della Sera, șocul, frica și furia sunt cele trei sentimente dominante în rândul eurodeputaților. Șoc din cauza scandalului, teamă „că acesta este doar începutul”, și furie „față de rușinea care umple acum instituția și îi subminează credibilitatea, în vreme ce peste tot în Europa domnește un euroscepticism latent”.

De unde “un virus al bănuielii”, cum îi spune Süddeutsche Zeitung. „Toate relațiile pe care Uniunea Europeană le întreține în prezent cu Emiratul Qatar vor fi acum puse la încercare”, explică ziarul bavarez de centru-stânga.

În orice caz, „scandalul este un cadou pentru criticii UE”, observă peste ocean Washington Post. Cotidianul din capitala americană îl menționează pe Viktor Orbán, premierul maghiar, criticat în mod regulat de Bruxelles pentru lipsa lui de inițiativă în lupta împotriva corupției și care a postat pe Twitter o imagine batjocoritoare a Parlamentului.

În schimb, UE ajunge la o înțelege cu Viktor Orbán

Cum informează, la Bruxelles, cotidianul Le Soir, foarte bine informat în afacerile europene, Uniunea Europeană pare să fi ajuns la un acord asupra dosarelor „maghiare”: ajutorul adus Ucrainei, impozitarea minimă a multinaționalelor, mecanism de condiționalitate, plan de redresare...

Ambasadorii UE au aprobat în același timp un fond de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, o taxă minimum de 15% pe marile corporații internationale, precum și acordul asupra condiționalității acordării fondurilor europene.

Cei Douăzeci și șapte par așadar să fi deblocat aceste patru dosare, legate de șantajul permanent al lui Viktor Orbán. Dacă acest acord este confirmat de Consiliul UE, printr-o procedură scrisă care va fi lansată miercuri, putem vorbi într-adevăr de un acord important.

Ca o reamintire: de luni de zile Viktor Orban refuza să adopte impozitarea minima (15%) a multinationalelor, acord incheiat in urma cu mai bine de un an in cadrul OCDE. În ultimele zile, Budapesta a refuzat să aprobe și instrumentul care permite acordarea de ajutor financiar european Ucrainei pentru anul 2023 – 18 miliarde, sub formă de împrumuturi în condiții favorabile.

Pentru a forța ridicarea vetoului maghiar, cei Douăzeci și șase aveau două cărți în mână. Pe de o parte, mecanismul de condiționare, aplicat pentru prima dată unui stat membru: Comisia, considerând că utilizarea corectă a fondurilor europene în Ungaria nu poate fi garantată, având în vedere corupția din țară, propune înghețarea a 65% din fondurile de coeziune destinate acesteia. Reformele de ultim moment votate de Parlamentul Ungariei nu convinseseră executivul comunitar...

În final, acordul la care s-a ajuns ieri seară prevede reducerea înghețului la 55% din pachetul planificat, concesie pentru a se ajunge la un compromis. În cele din urmă, a fost aprobat planul de redresare depus de guvernul Orban. Ca o reamintire, el prevede că prima tranșă de 5,8 miliarde poate fi plătită doar după ce 27 de „super-obiective” de reforme vor fi fost atinse…

Dacă această „mega-târguială” se confirmă, ea va limpezi oarecum orizontul Consiliului European. Sefii de stat si de guvern se intalnesc joi la Bruxelles. Puțini erau dornici să reia confruntarea cu Viktor Orban la masa summit-ului din 15-16…

Kievul afirmă că a distrus cartierul general al mercenarilor Wagner

În sfârșit, la televiziunea ucraineană, Serhi Haidai, guvernatorul „în exil” al regiunii Luhansk, a anunțat de la Kiev că un complex hotelier folosit drept cartier general în estul Ucrainei de către formațiunea de mercenari ruși Wagner a fost lovit de forțele Kievului.

Bombardamentul, de precizie “chirurgicală", cum o scrie The Daily Telegraph, a avut loc în orășelul Kadiivka (numit Stahanov de ruși), în regiunea Luhansk, și se afirmă că ar fi provocat “numeroase decese” printre mercenari, afirmații preluate ca veridice de către BBC.

Într-un comunicat, Evgheni Prigojin, fondatorul grupării de mercenari – șibucătarul lui Putincum i se mai spune –, a negat că propriul său fiu, Pavel, s-ar afla printre morți.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG