Linkuri accesibilitate

Presa despre cine e Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, și cum onestitatea poate fi «fumată» în instituțiile UE 


Șeful și fondatorul grupării de mercenari ruși «Wagner», Evgheni Prigojin. 
Șeful și fondatorul grupării de mercenari ruși «Wagner», Evgheni Prigojin. 

Presa internațională despre evenimentele zilei și implicațiile lor.

Săptămânalul politico-satiric francez Le Canard enchaîné, care are mai mult de un secol de existență neîntreruptă, oferă în ultimul său număr (doar în ediția pe hârtie) un portret acid al șefului formațiunii ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, (despre care, de altfel, am mai scris aici).

Săptămânalul francez Le Canard enchaîné prezintă particularități unice. Cu un grafism niciodată schimbat încă de la prima apariție în 1915, acum mai bine de un secol, Le Canard oferă, săptămână după săptămână, un jurnalism de cea mai mare calitate, cum greu găsim în alte țări.

Chiar și numele publicației, Le Canard enchaîné, “Rața înlănțuită”, este un joc de cuvinte pe “canard”, care în argou francez înseamnă “ziar”, termen ce desemnează de fapt orice publicație tipărită (însă doar in Franța, nu și în Belgia sau Elveția), iar „lanțurile” din numele ziarului trimit la cenzura de care a suferit Le Canard de-a lungul veacului său de existență deseori singuratică.

Le Canard enchaîné nu este însă singura publicație de acest tip în Franța. Mai avem acolo și Charlie Hebdo. (Mai multe despre revistele politico-satirice franceze, cu profil unic in lume, aici.) Este vorba de reviste care nu au publicitate în paginile lor tipărite, și nici pe site, care trăiesc așadar doar din vânzările concrete ale conținutului pe hârtie, lucru din ce în ce mai rar astăzi.

Wagner - dirijor nervos

Le Canard reia așadar, în ultimul său număr săptămânal, istoria periplului recent al acestui fost gangster din Sankt Petersburg, Evgheni Prigojin, șeful Wagner, devenit magnat central al regimului lui Putin, care, de câteva luni încoace, merge prin închisori și lagăre, în întreaga Rusie, pentru a recruta pușcăriași și criminali buni de trimis pe front.

«Pentru câini — o moarte de câine», le spune el acestor pușcăriași recrutați, avertizându-i că vor fi omorâți dacă fug apoi de pe front. “Spuneți ce vreți despre el, dar Evgheni Prigojin are talent pentru epitafuri”, constată Le Canard enchaîné.

Șeful mercenarilor lui Putin se arată apoi a fi și șeful trolilor ruși, conducând acea fabrică rusească de dezinformare numită Internet Research Agency (IRA), care se mândrește că s-a putut implica în alegerile din SUA.

Este un om care «sperie și când râde», scrie Le Canard enchaîné, care amintește că Prigojin e de fapt un bandit bătrân, care a fost condamnat în fosta URSS la 10 ani închisoare pentru furt, escrocherie și prostituție de minore.

Mai scrie Le Canard, ca într-un rezumat de scenariu de film: «Când Prigojin iese din închisoare după 1989, URSS-ul a căzut și este Far West. Prigojin lansează restaurante de hamburgeri. În 2001 îl întâlnește pe numitul Vladimir Putin», iar cei doi sunt ca doi gangsteri care știu că își vor împărți puterea.

Pentru Parlamentul UE, Rusia e un „stat terorist”

„Sunt bucuros să aflu de decizia Parlamentului European de a recunoaște Rusia ca stat care promovează terorismul și care folosește metode teroriste”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe Telegram, mesaj preluat în Italia de RAI.

Miercuri, 23 noiembrie, deputații europeni au votat o rezoluție prin care Rusia este catalogată drept „promotor de stat al terorismului”, rezoluție adoptată cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă și 44 de abțineri.

Cinci state europene aplică deja măsuri anti-ruse

Deși este vorba de o „rezoluție non-constrângătoare” deci mai ales de ordin simbolic, cum notează The Guardian, decizia Parlamentului European „ar putea permite UE să-și lărgească spectrul sancțiunilor împotriva Rusiei, să-i vizeze organele politice, legislative, militare și executive, precum și să o tragă la răspundere pentru crima de agresiune militară.

Deputații au cerut, de asemenea, excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU. (Am prezentat aici de îndată decizia Parlamentului European și implicațiile ei.)

In acest timp, bombardamentele rusești asupra infrastructurilor ucrainene au dus miercuri la întreruperi masive de curent, în special în capitala Kiev, unde temperaturile au scăzut sub zero. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat aceste „crime împotriva umanității”, pe măsură ce se apropie iarna.

„Frigul e pe cale de a deveni” o adevărată „armă” pentru Vladimir Putin, notează New York Times. Cotidianul american amintește că „bombardamentele rusești impun ca rețeaua de electricitate să întrerupă curentul pentru aproape toți ucrainenii, lăsați în întuneric între patru și 12 ore pe zi”.

Cum onestitatea instituțională e «fumată» în instituțiile UE

În sfârșit, același Le Canard enchaîné mai scrie și despre cazul flagrant de „cumetrie” instituțională în UE pe care îl reprezintă faptul că un înalt funcționar din cadrul Comisiei Europene, un anume Jan Hoffmann, care se ocupa în cadrul Comisiei UE de combaterea comercializării tabacului, tocmai a fost angajat, odată ieșit din post… de un mare lobby al tabacului în Europa.

Nu e nici o mirare aici. Cum am mai scris-o, legislația europeană lasă multe zone de umbră in felul in care se atribuie, de pilda, contractele de publicitate unor firme externe, ducând la situații absurde, precum aceea că UE a putut vreme de mulți ani angaja o firmă de publicitate, Emakina, care realiza clipurile publicitare din cadrul campaniei europene anti-tabac, dar care lucra în același timp… pentru Philipp Morris!

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG