Linkuri accesibilitate

Presa din R. Moldova: bilanțuri pentru 2020, pronosticuri pentru 2021


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Analistul politic Nicolae Negru de la „Ziarul Național” a trecut în revistă anul politic 2020 și a făcut prognoze pentru 2021. În opinia lui, evoluția politică a R. Moldova în acest an va depinde în cea mai mare măsură de dizolvarea Parlamentului actual și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, apoi de majoritatea parlamentară care se va forma ulterior. Nicolae Negru anticipează că PSRM va pierde alegerile parlamentare anticipate (numărul de mandate obținute se va înjumătăți) și va deveni o forță politică secundară. Nicolae Negru mai crede că relațiile cu FMI, SUA, UE, România și Ucraina vor fi restabilite, însă instabilitatea politică va împiedica R. Moldova să profite din plin de ieșirea din izolarea internațională, de îmbunătățirea relațiilor dintre Chișinău și București, de consolidarea relațiilor moldo-ucrainene.

TVR Moldova face o retrospectivă a situației din justiție în 2020 și constată că: „Justiția din Republica Moldova – lipsită de reforme, cu amânări de sentințe și cu decizii la limita legii”. Jurnaliștii citează experți din domeniu care se arată îngrijorați de sistemul judiciar din Republica Moldova, lipsit de reforme, amânări de sentinţe, dar cu decizii la limita legii. Ei amintesc despre mai multe evenimente din acest domeniu, precum eliberarea din închisoare a lui Veaceslav Platon și repunerea în funcții a cinci judecători care au fost suspendați în urma dosarului „Laundromat”. Este citat în acest context expertul de la Centrul de Resurse Juridic, Ion Guzun, în opinia căruia situaţia în domeniul justiţiei nu se va schimba nici în anul 2021.

Săptămânalul de investigații Ziarul de Gardă”, îl citează pe vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, potrivit căruia Republica Moldova a pierdut activele a două întreprinderi de stat din industria extractivă situate în Ucraina. Este vorba despre cariera de piatră concasată din Pervomaisc și cariera de pietriș și nisip din Cernăuți. Slusari a lăsat să se înțeleagă că știe cine dintre deputații actuali din majoritatea parlamentară se află în spatele acestei scheme și că la moment lucrează la identificarea probelor. Vicepreședintele Parlamentului a mai precizat că la următoarea ședință a Comisiei parlamentare de anchetă, va solicita audierea miniștrilor agriculturii, care au activat în perioada 2015-2018, precum și a șefului Agenției Proprietății Publice. „Dacă Procuratura Generală nu se va autosesiza, voi solicita Comisiei să înainteze un demers către Procuratură privind deschiderea anchetei penale”, a adăugat Slusari.

Portalul Newsmaker.md o citează pe viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, potrivit căreia în școlile din Chișinău sunt infectați cu noul coronavirus 96 de elevi și 103 profesori. Autoritățile municipale își doresc redeschiderea școlilor începând cu data de 11 ianuarie, după vacanța de iarnă. Totuși, se arată îngrijorate de o eventuală explozie a cazurilor de infectare cu noul coronavirus. Publicația amintește că în municipiul Chișinău numărul bolnavilor de coronavirus este în scădere, date oferite de șefa direcției generale de asistență socială și sănătate.

Utilizarea și comercializarea pungilor și a veselei de plastic este interzisă începând cu data de 1 ianuarie, iar nerespectarea acestei interdicții trebuie să fie sancționată. Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, inițiatorul acestor prevederi legale, a precizat pentru Agenția de știri IPN că, dacă pungile și recipientele de plastic sunt comercializate în continuare, acest fapt denotă că actualul Guvern și instituțiile subordonate nu sunt capabile să implementeze o lege destul de clară și calitativă. De asemenea, parlamentarul nu exclude că ar fi vorba despre interese ale principalilor jucători de pe această piață. Deputatul înaintează o interpelare către Ministerul Afacerilor Interne pentru a solicita informație referitor la acțiunile întreprinse de minister în scopul implementării legii.

XS
SM
MD
LG