Linkuri accesibilitate

Presa din România despre lecțiile Zilei Naționale: Singuri nu putem răzbi (Iulian Chifu/adevărul.ro)


Revista presei de la București.

Iulian Chifu, analist și blogger la Adevărul, îi face urări României de ziua ei: „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie la 1 decembrie 2020 (…)? Să poţi valorifica cât mai bine şi la timp toate lecţiile învăţate în acest secol de la Tratatul de la Trianon, cel care a încheiat sistemul acordurilor de pace de la Versailles, care a consemnat graniţele statelor naţionale, inclusiv ale României, la prăbuşirea imperiilor”.

Să investim în Apărare şi să creăm sisteme de alianţe puternice şi perene

Textul se ocupă de lecţiile învăţate în materie de alianţe, comportament şi de nişele de dezvoltare ale țării. Într-un secol, România a învățat cum trebuie făcute şi menținute alianţele, a învățat despre loialitatea faţă de aliaţi şi parteneri. „Am mai învăţat că singuri nu putem răzbi” și că, mai ales, „sistemul de alianţe nu se schimbă. Trebuie judecat drept, corect, şi îmbrăţişată o singură opţiune”, scrie Chifu. „Cred, continuă el, că am învăţat să facem tot ce putem face noi pentru a limita efectele reacţiilor internaţionale şi pentru a evita ca ceasurile negre ale istoriei să se repete. Să investim în Apărare şi să creăm sisteme de alianţe puternice şi perene, bazate pe principii şi valori comune împărtăşite. După 2% din PIB pentru Apărare, poate va fi nevoie de mai mult. Dar trebuie să investim 2%, sau măcar 1% pentru început şi în Diplomaţie, pentru a beneficia de avantajele acestui instrument care trebuie să susţină şi să suplinească acţiunea militară, acolo unde este posibil. Să investim în securitatea cetăţenilor noştri, investind în instituţii profesioniste care se ocupă de întreaga panoplie de riscuri şi ameninţări. Şi să investim în Rezilienţă, la nivel naţional, cu toate componentele ei, inclusiv (…) reconstrucţia unui nou nivel de încredere între leadership/conducere politică şi cetăţeni”. Bine ar fi să fie așa, îți vine să zici. La capitolul „nișe de dezvoltare ale țării” e vorba de restanțele interne : reconstrucția sistemului de sănătate, de educație.

Tot pe blogurile Adevărul, Cristian Unteanu salută promptitudinea cu care Uniunea Europeană pregătește terenul pentru reluarea relațiilor normale cu Statele Unite, după Victoria lui Joe Biden în alegeri. „Este esenţial să se facă acest lucru deoarece, din momentul în care SUA au părăsit în grabă organizaţiile sau acordurile respective, în replică, s-au creat deja noi înţelegeri şi acorduri de colaborare, s-au definit noi politici şi s-au reorganizat spaţii de securitate”. Uniunea Europeană și-a stabilit o strategie în cinci puncte, ca bază pentru primele negocieri : combaterea pandemiei cu Covid-19; ameliorarea procesului de reluare a activităţii economice; lupta împotriva schimbărilor climatice; susţinerea fără rezerve acordată iniţiativelor multilaterale şi a valorilor globale comune precum promovarea păcii şi securităţii. „Aceleaşi surse, se spune în articol, vobesc despre începerea discuţiilor pregătitoare pentru organizarea unui Summit virtual UE-SUA după investitura lui Joe Biden de pe 20 ianuarie, pentru ca, mai apoi, în prima jumătate a anului viitor, să fie organizat un Summit prezidenţial la Bruxelles, poate, tocmai pentru a marca valoarea evenimentului, într-un format comun cu NATO”.

XS
SM
MD
LG