Linkuri accesibilitate

Presa din România: „Donald Trump intră urât în istorie”


Revista presei românești

Presa scrisa de la București s-a arătat din primul moment foarte preocupată de evoluția evenimentelor de la Washington. Fluxurile de știri sunt astăzi digerate sub formă de comentarii, în care predomină îngrijorarea față de urmările pe care le-ar putea lăsa „trumpismul” nu doar în Statele Unite, ci în întreaga lume.

Iulian Chifu scrie pe blogurile Adevărul că „Donald Trump intră urât în istorie. Îşi încheie mandatul demonstrând că nu ar fi trebuit să ajungă niciodată preşedinte”, pentru că acum, la final, e în război cu America, cu Constituţia americană, cu democraţia, cu legea.

Pentru Ovidiu Raețchi (blogurile Adevărul), „Cu cât e mai dizgraţioasă ieşirea sa din scenă, cu atât el îşi va reduce capacitatea de supravieţuire şi seducţie în anii următori.(…)America are o clasă politică remarcabilă – de departe cea mai profesionistă, bine educată şi responsabilă moral din lume. De asemenea, America are cel mai solid aparat birocratic şi de expertiză administrativă – capabil să funcţioneze la cote admirabile chiar şi cu un leadership politic confuz, care ia în calcul să bea dezinfectant ca să se vindece de Covid. Acest sistem nu merită să fie coordonat, condus, caracterizat şi caricaturizat de trumpism – mult mai potrivit pentru o republică stingheră din Asia Centrală”. „Indiferent cât de gravă va fi criza democratică pe care trumpismul pe cale de evacuare o va produce în SUA, America îşi va reveni rapid din ea.

Dan Tapalagă, G4Media, își amintește că în urmă cu patru ani, în timpul campaniei electorale în care se confruntau democrata Hillary Clinton și Donald Trump, s-a considerat motivat să avertizeze că „ America reprezintă încă standardul, reperul, modelul aspirațional (…) al multor democrații emergente”. Or populismul, extremismul, partizanatul presei, atacurile murdare au atins cote de neimaginat în acea cursă. Au urmat patru ani foarte dificili, în care însă, scrie Dan Tăpălagă, „democrația americană a dat proba de foc a rezistenței sale în fața loviturilor teribile aplicate nu doar din afară, de dușmanii ei, ci mai ales din interior, de către însuși președintele SUA. Justiția a investigat corupția din jurul Casei Albe, traficul de influență exercitat de oamenii președintelui care au făcut din politica externă o sursă de bani, au trasnformat interesele Americi într-o politică pur tranzacțională, a unor interese mici, de grup”.

Iulian Chifu se oprește mai pe îndelete la derapajele comportamentului ca președinte al lui Donald Trump. Cum e posibil, de pildă, să te rupi de partidul care te-a susținut, „să te rupi de ramura legislativă aleasă pe care să vrei să o răstorni, de administraţiile statelor americane, inclusive republican, care au organizat şi desfăşurat alegerile, de curţile de justiţie care au judecat, şi de propria administraţie centrală, ba chiar de propriul vicepreşedinte?”, se întreabă analistul.

Emilian Isăilă (spotmedia.ro) crede că lovitura de grație a primit-o din partea lui Donald Trump chiar Partidul Republican, pe care îl lasă grav scindat. Cei care l-au susținut în plenul Congresului în ideea ce a contesta rezultatul alegerilor prezidențiale și victoria democratului Joe Biden (peste 150 de reprezentanți și 13 senatori) au fost de fapt oblogați de Trump să voteze astfel. Dar, după cum scrie Iulian Chifu în Adevărul, „Fiecare va plăti, începând cu fiecare participant care a pătruns în Congres şi terminând cu Donald Trump, care devine un cetăţean obişnuit din 20 ianuarie”, iar „adepţii lui Trump vor păli în rândurile republicanilor, pas cu pas. Şi, oricum, vor fi supuşi oprobriului public”.







XS
SM
MD
LG