Linkuri accesibilitate

Presa din România: Kasparov despre legăturile periculoase dintre Occident și Rusia


Revista presei de la București.

Fostul mare șahist rus Garry Kasparov acordă un interviu în exclusivitate cotidianului Adevărul, în care se referă în special la „lipsa internaţională de reacţie faţă de acţiunile nedemocratice ale lui Vladimir Putin”. Reporterul reamintește că, după ieșirea din activitatea competițională, Kasparov a fost „în fruntea opoziţiei împotriva lui Vladimir Putin. A fost hărţuit, ameninţat de autorităţi şi de poliţie, iar de două ori a fost chiar arestat”. A emigrat, în cele din urmă, în Statele Unite. Kasparov reproșează Occidentului modul tranzacțional în care abordează relația cu Rusia : o critică, îi aplică sancțiuni, dar continuă să facă afaceri cu Putin. „Cui îi pasă de sancţiuni faţă de Rusia, când Germania a dublat volumul de gaze importate din Rusia? Europa tace şi înghite, iar şi iar. Josep Borrell a fost la Moscova, e o ruşine ce s-a întâmplat acolo. Uniunea Europeană ar fi trebuit să îşi recheme toţi ambasadorii din Rusia”. Kasparov e de părere că atitudinea noii administrații americane lasă mai degrabă loc de speranțe de fermitate. Oricum, regimul actualului șef de la Kremlin nu va rezista mai mult de zece ani, profețește Kasparov. 70% dintre opozanți au sub 35 de ani, dar nu au încă suficientă putere să-l dea jos.

Publicația universul.net citează presa din Rusia cu cea de-a doua informație care ar tebui să însemne că au avansat în găsirea atentatorilor la viața lui Aleksei Navalnîi. E vorba despre un maior de poliţie din Sankt Petersburg care ar fi accesat baza de date oficială şi ar fi vândut informaţii personale despre pasagerii avionului ce efectua cursa Tomsk-Moscova. Anterior, presa rusă a mai scris despre un ofiţer de poliţie din oraşul rus Samara, plasat în arest la domiciliu sub acuzația de „scurgere de informaţii confidenţiale care au putut contribui la identificarea presupuşilor autori ai otrăvirii lui Aleksei Navalnîi”.

Pacepa a demascat natura criminală a partidului comunist şi a Securităţii

Adevărul publică azi încă un interviu în exclusivitate : Neculai Constantin Munteanu, una dintre marile voci ale Europei libere, vorbește despre generalul de securitate Mihai Pacepa, decedat acum câteva zile în Statele Unite, la 42 de ani de la fuga sa din poziția de număr doi al Securității lui Nicolae Ceaușescu. Câțiva ani după defectare, Pacepa a publicat volumul „Orizonturi roșii”, citit în foileton la Radio Europa liberă, ceea ce a avut urmări asupra unor jurnaliști de renume : Emil Hurezeanu, dar mai ales Vlad Georgescu, amenințat cu moartea, și care chiar a murit un an mai târziu. N.C. Munteanu spune că „Pacepa a demascat natura criminală a partidului comunist şi a Securităţii, aducând prejudicii ireparabile regimului de la Bucureşti, un regim scelerat, condus de un scelerat, în complicitate adâncă cu aparatul său de represiune”. Jurnalistul aduce și amănunte mai puțin cunoscute, comparându-l pe Pacepa cu un alt un alt fugar celebru din Est : „Ryszard Jerzy Kukliński, un colonel al armatei poloneze, care între 1972 şi 1981, a furnizat americanilor circa 35.000 de pagini cu documente secrete referitoare la Polonia şi la Tratatul de la Varşovia”. Pacepa nu a revenit niciodată în România, și-a revăzut fiica abia după 1990, în timp ce Kuklinski, plecat împreună cu familia, și-a pierdut în mod misterios în America ambii fii.

XS
SM
MD
LG