Linkuri accesibilitate

Presa din România: Alegerile din Moldova și grija Moscovei pentru regiunea transnistreană


Noutăți în presa din România.

Site-ul veridica.ro acordă atenție raportului Coaliției pentru Incluziune și Nediscriminare, pe care îl prezintă în contextul apropiatelor alegeri anticipate pentru parlamentul Republicii Moldova. Raportul se referă la escaladarea limbajului urii în perioada preelectorale. În fapt, „infracțiuni motivate de ură” în special la adresa romilor, și pe care poliția nu le investighează, deși îi sunt semnalate.

Presa din România: Alegerile din Moldova și grija Moscovei pentru regiunea transnistreană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:34 0:00

Pe G4Media, Mădălin Necșuțu informează despre proiectul de declarație politică plasat pe site-ul Dumei de Stat de la Moscova, de care a luat cunoștință prin agenția Tass. Deputații ruși acuză acolo Moldova și Ucraina că boicotează grav regiunea transnistreană, pregătind „oprirea legăturilor de transport” și vizând „întreruperea procesului de soluționare a dosarului transnistrean”. Sub această formulare se ascund însă măsuri anunțate de autoritățile de la Chișinău încă din februarie : de la 1 septembrie nu mai este permisă trecerea frontierei cu Ucraina pentru automobilele cu numere de înmatriculare transnistrene. Deputații ruși semnatari solicită Guvernului de la Moscova „regim special de acces pe piața rusă pentru produsele fabricate în Transnistria ”, „trimiterea de ajutoare umanitare în Transnistria” și conectarea Transnistriei la sistemul de plăți „Mir”, ca „garanții sociale” pentru rușii de acolo.

Lumea democratică trebuie să boicoteze Olimpiada de iarnă de la Beijing

Sorin Ioniță publică pe contributors esențialul dintr-o sinteză amplă despre China lui Xi Jinping, la aniversarea a 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist : stranie și abruptă cădere în trecut, cu „strângerea șurubului” ideologic și reînvierea tuturor fantomelor comunismului de tip Mao : planuri cincinale îndeplinite cu anticipație, filme patriotice, defilări, concursuri tematice de muzică şi poezie, olimpiade şcolare de marxism şi istorie a Armatei Populare sub conducerea glorioasă a lui Mao, ”turism roșu”, în detrimentul turismului internațional, control draconic al internetului, așa zisa renunțare la „colonialism”, care se referă în realitate la intenția de a readuce sub control chinez provinciile autonome Hong Kong și Taiwan. „Neo-maoismul suplimentat cu naţionalism, impus de Xi Jinping partidului şi propagandei de stat, a reprezentat o surpriză pentru observatori şi străinii prezenţi în China. În primul rând pentru companiile multinaţionale occidentale, care trebuie să accepte constituirea de celule de partid în interiorul sucursalelor lor, pe baza egalităţii legale de tratament pe care chiar ele au cerut-o în negocieri!”, scrie Ioniță, care consideră că lumea democratică (inclusiv cea din Estul european) trebuie să boicoteze Olimpiada de iarnă de la Beijing, multinaționalele să se retragă treptat din China. Occidentul trebuie să iasă din naiva speranță că după Xi Jinping lucrurile ar putea reveni la „normal”.

În politica din România, demiterea Avocatului Poporului e comentată negativ din perspectiva legalității. Ioana Ene-Dogioiu scrie pe spotmedia că, deși Renate Weber nu trebuia numită în această funcție, modul în care a fost demisă încalcă Constitutia. Ea va contesta demiterea la CEDO și, mai mult ca sigur, va avea câștig de cauză, cum a avut și Laura Codruța Kovesi.

România va avea de furcă și cu decizia Curții Constituționale care a blocat, în 8 iunie, desființarea Secției Speciale de investigare a magistraților, desființare cerută expres de Comisia Europeană. Decizia echivalează cu încălcarea principiului prevalenței legislației europene în fața celei naționale, pe modelul déjà sancționat în cazurile Poloniei și Ungariei, demonstrează Vlad Perju într-un text apărut pe contributors.

XS
SM
MD
LG