Conducta de gaze care unește Chișinăul de piața de gaze din România, respectiv cea europeană, reprezintă în primul rând un interes de securitate pentru Republica Moldova, consideră expertul în securitate energetică, Sergiu Tofilat, citat de Agenția de știri IPN. Expertul în politici energetice IDIS Viitorul, ex-director ANRE, Victor Parlicov, afirmă că pentru a putea fi funcțional pe deplin, trebuie să fie încheiate lucrările tehnice la conductă pe teritoriul României. El atrage atenția și asupra problemelor de securitate energetică în contextul conflictului transnistrean. Conducta Iași - Ungheni - Chișinău are o lungime de peste 160 de kilometri. Lucrările de construcție a gazoductului au costat aproximativ 150 de milioane de euro. În această vară, s-a încheiat și construcția conductei de transport de gaze Ungheni-Chișinău. Iar în septembrie a avut loc conectarea sistemului de transport de gaze Iași - Ungheni – Chișinău.
Radio Chișinău anunță că opoziția acuză guvernarea că blochează activitatea Parlamentului, care nu s-a întrunit în ultimele două săptămâni și cere convocarea urgentă a ședinței în plen unde ar urma să fie discutate mai multe subiecte. Reprezentanții majorității parlamentare susțin însă că nu există nicio încălcare.
Parlamentul nu s-a întrunit în ședințe în ultimele două săptămâni, inclusiv în condițiile în care mai mulți deputați s-ar fi infectat cu COVID-19.
Vicepreședintele Legislativului și liderul fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari, susține însă că acesta nu ar trebui să fie un motiv pentru ca deputații să nu se întrunească în ședință la care ar trebui să se discute mai multe proiecte importante. Actuala sesiune parlamentară a început la 1 septembrie, timp în care au fost organizate doar două ședințe la care au fost adoptate mai multe inițiative ale Guvernului, inclusiv modificarea bugetului.
Jurnalistul Igor Volnițchi observă într-o analiză pentru portalul Tribuna.md că, de regulă, înainte de fiecare campanie electorală (iar uneori şi în afara scrutinelor) presa, analiştii politici, bloggerii, formatorii de opinie și alții se împart în două tabere – „ai noştri” şi „ai lor” şi încep un război mult mai dur decât chiar cel în care sunt antrenaţi politicienii, candidaţii în alegeri. Fiecare îşi alege „idolul” şi încearcă să-l slujească cu mare dedicaţie, jertfind totul în numele „interesului naţional”, pe care, evident, doar „liderul nostru” îl reprezintă. Iar pentru a-şi dovedi „eficienţa”, unii jurnalişti, bloggeri, analişti, formatori de opinie etc. apelează la „teorii conspiraţioniste”, alţii pur şi simplu inventează „bombe mediatice” pe care apoi le promovează pe căile care le au la dispoziţie.
Portalul Anticorupție.md scrie că timp de patru ani, Primăria satului Măgdăcești, raionul Criuleni, a încasat de la locuitori taxe ilegale pentru iluminatul stradal în valoare de 1.340.900 de lei. Ilegalitatea a fost curmată printr-o decizie judecătorească, urmată de un raport al Inspecției Financiare. Deși la Măgdăcești nu se mai încasează taxele pentru iluminatul stradal, oamenii continuă să primească facturi cu datorii pentru serviciul respectiv. Administrația locală consideră imposibilă returnarea mijloacelor financiare încasate ilegal de la locuitorii satului întrucât „banii au fost folosiți conform destinației”. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către un grup de locuitori din satul Măgdăcești.
Și... portalul de limba rusă Newsmaker.md publică un reportaj despre „o mică Olandă”, pusă pe picioare în nordul Republicii Moldova. Imaginați-vă două hectare cu flori, preponderent gladiole. 800 de soiuri, unele dintre ele — de colecție. În interviul pentru NM «Потому что гладиолус» («Pentru că gladiolele»), Victor Grib a povestit, cum a ajuns până la viața florilor și de ce nu dorește să se lanseze în «marile afaceri».