Linkuri accesibilitate

Presa matinală: Covid-19, medicii contaminați și copii accidentați în izolare


Revista matinală a presei.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:49 0:00
Link direct

Radio Chişinău relatează că la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi aproximativ tot atâția candidați ca la scrutinul precedent din 2016. Iar în opinia, analiștilor, cel puțin la această etapă, se pare că nu există așa-numiții candidați spoiler lansați în campanie doar pentru a scădea șansele altor concurenți. „La alegerile precedente am avut spoileri - aceeași Maia Laguta pentru Maia Sandu și alții. La moment nu se observă astfel de tehnologii politice electorale”, afirmă analistul politic Ion Tăbîrţă. El nu exclude totuşi că startul campaniei va scoate la suprafață acei candidaţi care vor avea şi rolul de a fura din voturile oponenţilor. Un alt analist, Anatol Ţăranu, observă că în această campanie la fel ca în cea precedentă se profilează doi favoriţi. „Toți ceilalți mai degrabă creează fundalul acestei campanii, ei nu vor avea șanse să se bată în turul doi”, crede Anatol Țăranu.

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) îndeamnă repetat Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze consultări publice veritabile și transparente pe proiectul hotărârii de constituire a secțiilor de votare peste hotarele țării, titrează tribuna.md. „Deschiderea secțiilor de votare în străinătate este unul dintre subiectele intens și pe larg dezbătute în ajunul fiecărui scrutin electoral. În ultimele câteva săptămâni mai multe părți interesate, inclusiv alegătorii din diasporă, și-au exprimat public îndoielile și temerile privind corectitudinea procesului de constituire a secțiilor de vot în străinătate”, se menționează în apelul. Organizațiile membre ale Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Promo-LEX și ADEPT, susţin că au propus Comisiei Electorale Centrale mecanisme și metodologii clare și transparente privind stabilirea numărului secțiilor de votare peste hotare și distribuirea lor geografică, fără a primi însă vreun răspuns din partea CEC.

TV8.md publică o investigaţie video despre numărul aparent prea mare de cetățeni moldoveni din Federaţia Rusă care ar fi manifestat interes pentru alegerile prezidențiale din noiembrie şi semnalele societăţii civile că socialiștii și Igor Dodon ar pune la cale o schemă pentru falsificarea rezultatelor scrutinului prezidențial. În doar câteva zile, Federația Rusă a ajuns pe primele poziții în lista statelor de unde solicită cetățenii înregistrarea prealabilă pentru a participa la viitoarele alegeri. Dacă până la parlamentarele din 2019, erau mai puțin de 600 de solicitări din Rusia, astăzi numărul acestora a ajuns depăşeşte 5500, dintre care 2 400 au parvenit la CEC în formă scrisă, cu semnături de la persoane care ar intenționa să voteze la Moscova sau la Sankt Petersburg. Jurnaliştii de la TV8 au analizat mai multe liste depuse la CEC și au identificat zeci de oameni care de fapt nu se află în Federația Rusă și chiar nu au fost niciodată acolo, dar care au semnat că intenționează să voteze pe 1 noiembrie în Rusia. „Grav este faptul că în liste sunt persoane care activează în funcții publice, în cadrul autorităților locale conduse de reprezentanți ai Partidului Socialiștilor”, se spune în investigaţie. Bunăoară, în satul Grinăuți-Moldova din raionul Ocnița mai mulți angajați ai Primăriei au semnat pentru a se înscrie prealabil pentru a vota la prezidențiale la Moscova sau Sankt Petersburg. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, susține că a auzit din presă despre aceste îngrijorări legate de fraudarea procesului de înregistrare prealabilă a alegătorilor în Rusia, dar probe concrete nu i-au fost prezentate, iar CEC nu are obligația de a verifica corectitudinea întocmirii acestor liste.

Scrutinul prezidenţial din noiembrie va fi unul decisiv pentru soarta Republicii Moldova în următorii ani, care are de optat între Vest şi Est, probabil prin aceleaşi două figuri care au concurat şi în 2016: Maia Sandu şi Igor Dodon, afirmă expertul român, Sorin Ioniță, președintele organizației Expert Forum din România, citat de anticoruptie.md. „Tensiunea creşte la Chișinău, iar investiţia rusească în Dodon e vizibilă, mai ales în contextul tulburărilor în regiune (din perspectiva Kremlinului) generate de protestele din Belarus”, notează expertul. El crede că investiția rusească în Igor Dodon, conturată pe fundalul secetei extreme din ultima perioadă, ar putea fi contrabalansată de ajutorul Guvernului român, eficient şi vizibil, printr-o livrare de combustibil pentru agricultori derulată prin cele două companii românești deja prezente pe piața din Republica Moldova.

TVR Moldova informează că al doilea val de infectări cu noul coronavirus în Republica Moldova va coincide cu debutul gripei sezoniere. Specialiştii spun că simptomele coronavirusului sunt practic identice cu cele ale gripei sezoniere şi anticipează o perioadă extrem de dificilă. „Al doilea val va fi la sfârșitul lui octombrie când începe sezonul gripal… Fără teste, va fi foarte dificil, chiar şi pentru medici, să-şi dea seama dacă este vorba despre o simplă răceala sau despre o infecţie cu noul coronavirus. Unica diferenţă ca simptom va fi prezența sau absența gustului şi mirosului”, explică Ştefan Gheorghiţă, şef de secţie la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, care dă asigurări că sistemul medical va face faţă.

Angajații de la Institutul Mamei și Copilului obligați pe propria răspundere să suporte cheltuielile în cazul infectării cu COVID19, titrează sanatateinfo.md. Până pe 30 septembrie, toți angajații Institutului sunt obligați să semneze o declarație pe propria răspunde prin care își asumă toate riscurile și consecințele infectării cu COVID19. După ce cadrele medicale s-ar fi indignat pe conţinutul declaraţiei, administrația Institutul a modificat-o excluzând frazele în care medicii erau obligați să-și asume nu doar riscurile, dar și cheltuielile pentru tratament din propriul buzunar în caz de infectare. Purtătorul de cuvânt al Institutului, Maxim Cazacu, afirmă că declarația a fost elaborată în scop de informare și responsabilizare a angajaților să respecte regulile de protecție împotriva COVID19. Cadrele medicale bănuiesc însă, că cei 16 mii de lei, care trebuie să-i primească în cazul în care s-ar îmbolnăvi, sunt o povară economică pentru administrație, având în vedere că banii, până la majorarea salariilor, erau alocați din Fondul de rezervă al Guvernului. „Probabil că au anulat prima declarație, ca să nu facem prea multă zarvă înainte de alegeri”, spune unul dintre medici citat de sanatateinfo.md.

Investigatii.md publică un articol în care se constată că în pandemie numărul cazurilor de accidente casnice la copii a crescut considerabil. În prima jumătate a anului curent, 32 de copii au decedat din cauza accidentelor la domiciliu, un număr aproape egal cu cel înregistrat în 12 luni ale anului 2019. Una din cauze e că mulți părinți nu au avut cu cine își lăsa copii cât școlile și grădinițele au fost închise. Datele Institutului Mamei și al Copilului atestă şi ele o majorare a numărului de urgențe medicale cauzate de traumatisme la domiciliu. A crescut numărul intoxicațiilor cu lichide, mai exact cu soluții de curățare, detergenți și alte substanțe chimice. Tot mai frecvente sunt şi cazurile de intoxicație cu pastile. Avocatul copilului, Maia Bănărescu, este sigură că dezvoltarea deprinderilor sănătoase și asigurarea securității copilului la domiciliul ține de datoria părinților. În pandemie, însă, Guvernul are obligația să discute cu angajatorii astfel ca părinții să aibă un program de lucru mai flexibil sau, în caz contrar, să ofere susținere financiară familiilor cu copiii, care nu-și pot permite un îngrijitor, susține ombudsmanul.

Jurnal.md rezumă concluziile unui raport al Comitetului Anti-Tortură al Consiliului Europei care îndeamnă R. Moldova să ia măsuri ferme pentru a stopa violenţa între deținuți și intimidarea lor, legate în mare măsură de ierarhiile informale din penitenciare. „Problema violenței între deținuți rămâne la fel de acută ca în rapoartele precedente de monitorizare. Arestații nu semnalează agresiunile din cauza climatului de teamă şi intimidare promovat de către deținuții de la vârful ierarhiei informale din penitenciare”. Autorii raportului consideră că eșecul continuu al autorităților în rezolvarea acestei probleme se datorează în special lipsei de personal suficient în penitenciare și faptului că se bazează pe liderii informali din închisori pentru a ține sub control deținuții. Experţii Comitetului Anti-Tortură au vizitat trei penitenciare din Taraclia, Cahul şi Chișinău. La cel din capitală delegaţia a înregistrat plângeri privind relele tratamente aplicate de către personalul închisorii, precum şi condiții nesatisfăcătoare de detenţie.

XS
SM
MD
LG