Linkuri accesibilitate

Presa matinală despre lupta politică, mutată acum în Parlament


 „Una dintre principalele noastre sarcini este constituirea unor legături de colaborare prietenești cu sectorul nonguvernamental din Moldova” /Evgheni Primakov, șeful „Rossotrudnicestvo”. Sputnik Moldova.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct
  • „Firma abonată la contractele cu statul pe vremea lui Plahotniuc, Bass-Systems, din nou, cu conturile blocate”, titrează ANTICORUPȚIE, după ce Curtea de Apel Chișinău a anulat, miercuri, hotărârea primei instanțe, care a permis ridicarea sechestrului de pe aceste conturi, unde s-ar afla peste 50 milioane de lei. Sechestrul a fost aplicat în baza unui document al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), care indica faptul că aceste conturi au fost gestionate de pe aceleași adrese IP ale mai multor societăți asociate fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc, menționează portalul. Jurnaliștii amintesc că pe 28 august 2019 pachetul majoritar, de 51%, al Bass Systems a fost vândut către o firmă austriacă pentru 5,7 milioane de euro.
  • Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, spune, într-o emisiune produsă de COTIDIANUL, că R.Moldova are nevoie de alegeri parlamentare anticipate, chiar dacă „Igor Dodon va avea tupeul să nu plece de la guvernare”. El a precizat că, indiferent de cât de pregătită este Platforma DA pentru alegeri parlamentare anticipate, oricum, nu vede cum actualul Parlament ar putea să își ducă mandatul până la capăt.
  • DESCHIDE.MD (deschide.md, 201018) îl citează pe ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, care anunță că se pregătește deja o vizită a președintelui ales al R.Moldova, Maia Sandu, la Kiev. „Primele două conversații telefonice pe care le-a avut Maia Sandu au fost cu președinții Ucrainei și României, ceea ce în sine este semnificativ. Președintele nostru a invitat-o să viziteze Ucraina, așa că lucrăm deja la organizarea acestei vizite”, a spus Kuleba la postul de televiziune 1+1 TV.
  • Doar 17% din obiectivele industriale periculoase din R.Moldova sunt asigurate, accentuează MOLD STREET, adăugând că în 2019 au fost achitate despăgubiri de doar 1.000 de dolari celor care au suferit în urma incidentelor la astfel de obiective. Datele au fost oferite de asiguratorii din R.Moldova, care au participat la un sondaj organizat cu suportul Proiectului finanțat de USAID Transparența Sectorului Financiar în Moldova. Aceleași date arată că în prezent în R. Moldova sunt înregistrate peste 4.700 de obiecte industriale periculoase funcționale, cum ar fi lifturi, mașini industriale, utilaje de la benzinării, etc.
  • NEWSMAKER a analizat și povestește ce s-a întâmplat cu apropiații fostului lider al administrației separatiste de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, la patru ani de când acesta a pierdut puterea. Portalul amintește că Șevciuk a devenit așa-zis „președinte” al Transnistriei în 2011 și, în următorii patru ani a reușit să adune și să dizolve patru pretinse „guverne”. Drept urmare, în doar câțiva ani, elita administrativă de la Tiraspol s-a înmulțit văzând cu ochii, remarcă jurnaliștii. Însă, atunci când, în 2015, majoritatea în Sovietul Suprem (legislativul regional – n.red.) a fost ocupată de partidul „Obnovlenie” (înnoirea – n.red.), în spatele căruia se află holdingul Sheriff, pentru susținătorii lui Șevciuk și ai partidului său „Vozrojdenie” (renașterea – n.red.) au început problemele. După victoria lui Vadim Krasnoselski, în 2016, unii dintre aceștia au ajuns cercetați penal, unii au și fost condamnați, dar sunt și din cei pe care nu au fost afectați, notează portalul. Însuși Șevciuk a fost condamnat în contumacie la 16 ani de închisoare, în 2018, și acum locuiește în Federația Rusă.
  • RADIO CHIȘINĂU a discutat cu mai mulți analiști politici, care cad de acord că, după înfrângerea lui Igor Dodon la prezidențiale, PSRM va încerca crearea unei coaliții majoritare în Parlament împreună cei din Platforma „Pentru Moldova”, chiar dacă anterior și Dodon, și PSRM excludeau o asemenea posibilitate. „Mie îmi pare absolut evident că aceasta este unica și cea mai posibilă configurație – PSRM cu „Pentru Moldova”. Pentru că, altminteri, care a fost sensul acestor manevre de mișcări, redenumiri, revopsiri și așa mai departe?”, subliniază Victor Ciobanu. Și Veaceslav Berbeca consideră credibil acest scenariu, însă nu exclude și anumite sciziuni în cadrul PSRM. „Se vor întâmpla lucruri interesante în Parlament, așa încât nu este exclus să avem și anumite surprize. Spre exemplu, nu e exclus ca atunci când un partid ajunge în opoziție să înceapă mișcări centrifuge. Adică, pentru mine este interesant cât de „beton” este PSRM după ce Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale”, spune Berbeca.
  • SPUTNIK MOLDOVA îl citează pe șeful agenției federale ”Rossotrudnicestvo”, Evgheni Primakov, care punctează principalele direcții în care se va dezvolta interacțiunea acestei organizații cu conducerea R.Moldova și organizațiile neguvernamentale care activează în țară. În legătură cu afirmațiile privind o „cotitură prooccidentală” a președintei Maia Sandu, el consideră că nimeni în această situație nu va pune în fața autorităților moldovene condiția „ori-ori”, obligând-o să aleagă între Rusia și Uniunea Europeană. „Aici este important să înțelegem că, dacă vom edifica relațiile noastre reciproce - și aici nu vorbim doar de Moldova - pe comunicarea exclusiv cu autoritățile, cu liderii, cu structurile de conducere, vom depinde întotdeauna de cel care se află în fruntea acestei puteri în momentul de față”, spune Primakov. Așa că, „una dintre principalele noastre sarcini este constituirea unor legături de colaborare prietenești cu sectorul nonguvernamental din Moldova. Și ar putea fi vorba de proiecte în domeniul ecologiei, culturii, de crearea unor platforme informative de dialog”, a mai spus șeful „Rossotrudnicestvo”.
  • După ce Igor Dodon a obținut în Găgăuzia un scor electoral „similar cu rezultatele obținute de comuniști în Coreea de Nord (94,59%)”, TIMPUL publică un comentariu în care Ivan Turcu observă că în satele din jurul Chișinăului sunt tot atâția votanți (64 331) ca în autonomia găgăuză (68 184), „doar că aceștia nu au un loc privilegiat la ședințele Guvernului și nici nu consumă atâtea resurse cu un aparat de conducere inutil”. „Ce-au făcut liderii pro-ruși de la Comrat este un adevărat genocid etnic. Pentru a face pe plac Moscovei, i-au rusificat în totalitate pe găgăuzi, care într-o singură generație de dominație a politicienilor vânduți Moscovei, gen Formuzal sau Vlah, și-au pierdut identitatea. Basarabenii au trăit sub ruși sute de ani, dar au reușit să-și păstreze limba și identitatea, găgăuzii au pierdut tot ce-i deosebea și-i făcea unici în doar câțiva ani”, acuză autorul.
  • UNIMEDIA reține declarația premierului Ion Chicu, care se arată convins că Maia Sandu va fi învestită în funcția de președinte, dar nu este sigur că el va rămâne prim-ministru până atunci. „Da, au fost abateri semnalate și pe plan intern și pe plan extern (în cadrul alegerilor prezidențiale – n.red.), dar este cert că aceste abateri nu pot să influențeze rezultatul final. De aceea, eu nu am motive să cred că aceste alegeri nu vor fi declarate valide, la o etapă oarecare. Pentru mine rezultatele sunt clare”, a declarat Chicu într-o emisiune la N4. Totodată, el a exclus că și-ar putea da demisia din proprie inițiativă. Anticipând o nouă ședință a Parlamentului, care ar urma să se convoace joi, după o pauză de două luni, Chicu a spus că aceasta va deveni primul test care va arăta dacă are sau nu Guvernul său sprijinul deputaților.
  • Anticipând ședința în care Parlamentul se convoacă joi, după o pauză de peste două luni, ZIARUL DE GARDĂ a discutat cu deputații despre proiectele înscrise pe agendă, printre care cel cu privire la Banca Națională, legea cu privire la asigurări și bugetul statului. Parlamentarii din opoziție vorbesc că PSRM ar pregăti, de asemenea, o inițiativă privind trecerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) din subordinea Președintelui în cea a Guvernului și care ar putea fi înregistrată în curând. De partea cealaltă, deputatul socialist Grigore Novac le-a declarat jurnaliștilor că în partid nu s-ar fi discutat despre o asemenea inițiativă legislativă, dar nu exclude că un asemenea proiect ar putea fi înregistrat, deoarece „fiecare deputat are dreptul la inițiativă legislativă”.
  • ZIARUL DE GARDĂ transmite că europarlamentarul Siegfried Mureşan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, a îndemnat înalții oficiali din Parlamentul European să se implice mai activ și să conlucreze cu președinta aleasă a R.Moldova, Maia Sandu. El a făcut acest apel în cadrul unei ședințe a Grupului Partidului Popular European (PPE). Europarlamentarul susține că victoria Maiei Sandu va aduce mai multă stabilitate în Vecinătatea estică a Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG