Linkuri accesibilitate

Presiunile pentru retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială cresc. Președintele SUA spune că își continuă campania


Joe Biden în cursul campaniei electorale din 2024.
Joe Biden în cursul campaniei electorale din 2024.

Preşedintele Joe Biden a anunțat, vineri, că îşi va continua campania pentru realegere, în ciuda solicitărilor altor colegi din Congres care l-au îndemnat se se retragă de teamă că aceasta ar putea costa scump partidul în alegerile din 5 noiembrie, anunță Reuters. 

Reuters subliniază că mai mult de unul din 10 democraţi din Congres i-au cerut acum în mod public candidatului de 81 de ani să renunţe la candidatură în urma dezbaterii din iunie împotriva republicanului Donald Trump, care a ridicat întrebări despre capacitatea lui Biden de a câştiga sau de a-şi îndeplini atribuţiile pentru încă patru ani. Biden se află în izolare la locuinţa sa din Delaware din cauza COVID.

„Aştept cu nerăbdare să revin în campania electorală săptămâna viitoare pentru a continua să expun ameninţarea agendei Proiectului 2025 al lui Donald Trump, în timp ce susțin viziunea pe care o am pentru America”, a spus el într-o declaraţie, referindu-se la un plan politic dezvoltat de aliaţii conservatori ai lui Trump.

32 din cei 264 de democraţi din Congres i-au cerut fățiș lui Biden să-şi încheie campania, în timp ce alţi lideri democraţi de rang înalt l-au îndemnat în particular să facă acest lucru, potrivit surselor şi informaţiilor din presă.

„Candidatura dumneavoastră se află pe o traiectorie de a pierde Casa Albă şi ar putea avea un impact potenţial asupra curselor cruciale pentru Cameră şi Senat. Din aceste motive vă îndemn să vă daţi deoparte”, a scris reprezentantul Zoe Lofgren, unul dintre cei cel puţin nouă parlamentari democraţi care îi cer lui Biden să reunţe.

Lofgren este un aliat apropiat al fostului preşedinte al Camerei, Nancy Pelosi, unul dintre cei mai influenţi democraţi. Pelosi nu i-a cerut public lui Biden să renunţe, dar i-a spus în privat că nu poate câştiga, potrivit unei surse de la Casa Albă care a vorbit sub condiţia anonimatului pentru Reuters.

După săptămâni de insistenţă că va rămâne în cursă, sursele spun că Biden ia acum în serios apelurile de a se retrage, iar mai mulţi oficiali democraţi cred că o ieşire din cursă este o chestiune de timp.

Un grup democrat numit Pass the Torch (Predă torţa) a spus că va difuza reclame TV la „Morning Joe” de la MSNBC, una dintre emisiunile preferate ale lui Biden, îndemnându-l să renunţe.

Diviziunea dintre democraţi a fost în contrast puternic cu imaginile de la Convenţia Națională Republicană din Milwauke. Foştii rivali pentru nominalizare - Jon DeSantis și Nikki Haley s-au unit în jurul lui Trump, care a acceptat nominalizarea republicană.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG