Linkuri accesibilitate

Presiunile Rusiei asupra Ucrainei discutate la reuniunea miniștrilor de externe NATO


Ce stă în spatele concentrării de forțe militare ale Rusiei la granița Ucrainei?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00

Ce stă în spatele concentrării de forțe militare ale Rusiei la granița Ucrainei?

Presiunile Rusiei asupra Ucrainei sunt unul din subiectele centrale ale reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor de externe NATO.

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a spus astăzi că NATO urmărește cu “mare îngrijorare” felul în care Rusia a masat ”mii de trupe gata de luptă” la granița Ucrainei și a dat toate asigurările că Alianța va sprijini Kievul.

“NATO nu recunoaște anexarea ilegală a Crimeei”, a spus Stoltenberg, cerând Moscovei și să înceteze a mai sprijini miltar separatiștii din Donbas, în estul Ucrainei.

Stoltenberg a spus toate acestea la sediul NATO în prezența ministrului de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, aflat la Bruxelles pentru a căuta sprijin în fața intimidărilor tot mai apăsate ale Rusiei, care masează trupe și armament greu la granița sa cu Ucraina, precum și în Crimeea.

Kuleba se va mai întâlni astăzi cu secretarul de stat SUA Antony Blinken și cu șeful Pentagonului Lloyd Austin, care au sosit marți 13 aprilie într-o vizită surpriză la Bruxelles pentru a dfiscuta, printre altele, tensiunile provocate de Rusia.

NATO și Ucraina se întâlnesc la Bruxelles într-un consiliu extraordinar cerut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

La rândul său, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a spus că NATO și Kievul ar trebui să evite eroarea din 2014, când Rusia a profitat de elementul surpriză, ocupând Crimeea și declanșând un război civil în estul Ucrainei, punând astfel pe toată lumea în fața faptului împlinit.

Ucraina are aderarea la NATO ca scop înscris în Constituție. La summitul NATO de la București din 2008, Aliații occidentali au promis Ucrainei și Georgiei că vor fi primite în NATO. Ocuparea de către Rusia a unor părți din Georgia în 2008 și dn Ucraina în 2014 a pus pe mment capăt acestei perspective, însă ambele țări, Ucraina și Georgia, se bucură de un stat de asociere special cu NATO, identic cu cel al Suediei, Finlandei și Australiei.

Pe de altă parte, la Moscova, adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Riabkov a avertizat marţi Statele Unite ale Americii ''să stea, pentru binele lor, departe'' de Rusia şi Crimeea, atenţionând că riscul de incidente este foarte ridicat, informează agenţia de presă Interfax.

Două nave de război americane urmează să sosească în Marea Neagră mai târziu în această săptămână, pe fondul escaladării conflictului din estul Ucrainei. Riabkov a calificat această desfăşurare de nave drept "o provocare" menită să pună la încercare nervii ruşilor.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG