Linkuri accesibilitate

Prezența femeilor în listele electorale: prevederi legale depășite de realități


La mitingul Partidului Democrat de la Chișinău. 21 octombrie 2018
La mitingul Partidului Democrat de la Chișinău. 21 octombrie 2018

Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare: este probabil că la viitorul scrutin partidele vor recurge la experiența din trecut, rezervând femeilor locuri cu puține șanse.

Noul sistem electoral mixt readuce în discuție problema reprezentării femeilor, a candidaturii femeilor pe locuri eligibile şi acum, mai nou, în circumscripții, unde ar avea șanse reale de succes. 22 de organizaţii neguvernamentale cer partidelor să aplice cota de reprezentare a femeilor de minimum 40%. O cotă prevăzută în legislaţia electorală, dar care nu este una obligatorie şi nu atrage cu sine sancțiuni dacă este ignorată. Există însă măsuri stimulative pentru partidele care vor promova mai multe femei candidate, dar acestea ar fi insuficiente, cred activiştii civici.

Prezența femeilor în listele electorale: prevederi legale depășite de realități
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct


Apropiatele alegeri parlamentare sunt primele în care cota obligatorie de 40% a femeilor în listele de candidaţi, votată în 2016, urma să fie aplicată. Numai că reforma electorală din vara lui 2017, când a fost schimbat sistemul electoral din cel proporţional în cel mixt, a distorsionat efectele acestei măsuri pe care promotorii egalităţii de gen au promovat-o ani de zile.

Legislaţia modificată exclude obligativitatea cotei de reprezentare în circumscriţiile uninominale în care urmează să fie aleşi 51 de deputaţi. Cotă a rămas valabilă doar pentru listele de partid pe care vor accede 50 de parlamentari.

La sugestia Comisiei de la Veneţia au fost incluse totuși măsuri pentru a încuraja partidele să promoveze candidatele în circumscripții. Pentru a fi înregistrate în cursă, femeile vor aduna un număr de două ori mai mic de semnături din partea susţinătorilor în circumscripția unde candidează decât bărbaţii. Iar formațiunile ce vor respecta cota de 40% a femeilor în circumscripţii vor primi un stimulent financiar din bugetul de stat pentru fiecare femeie care va obţine un mandat.

Activiştii civici, între ei Valeriu Paşa de la Comunitatea WatchDog, consideră că aceste măsuri ar fi insuficiente şi nu vor garanta echilibrul de gen în viitorul legislativ. Expertul afirmă că au fost făcute mai multe recomandări privind stimularea prezenţei unui număr mai mare de femei în Parlament, doar că acestea au fost nesocotite.

Valeriu Paşa
Valeriu Paşa

„De exemplu, în situaţia în care ai şi componenta proporţională, pe liste, şi componenta uninominală, poţi să vezi câţi bărbaţi sau câte femei au trecut pe componenta uninominală şi să cobori în jos pe lista de candidaţi a fiecărui partid până când completezi cota de 40 de procente de femei în Parlament. Este absolut realizabil. Este un element de discriminare pozitivă. Dar nu s-a dorit să se lucreze asupra acestui aspect.”

Actuala legislaţie electorală nu prevede cerinţele referitoare la poziţionarea femeilor în lista de candidaţi. Or, scrutinele anterioare au arătat că de regulă femeile se regăseau pe ultimele locuri în liste, adică fără prea mari şanse de a nimeri în legislativ. Bunăoară, la parlamentarele din 2014 majoritatea partidelor au avut în jur de 30% femei pe listele de candidaţi. Au acces în Parlament mai puţin de 20% femei din numărul total de 101 deputaţi. Cam aceeaşi situaţie anticipează activiştii că se va întâmpla la viitoarele alegeri.

Femeile vor fi plasate în liste pe locuri neeligibile sau vor fi promovate în circumscripţiile în care partidul respectiv are puţine şanse de câştig, crede Galina Precup de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Liderii de partid îşi susţin şi promovează colegii de partid, iar femeile deja încep să devină invizibile...

„Deşi partidele încă nu-şi numesc candidaţii nici pe circumscripţii, nici pe listele de partid, nu ştim cine va fi ales, dar tendinţele nu sunt deloc benefice. Posturile de televiziune reflectă tot mai des activitatea politicienilor bărbaţi. Liderii de partid îşi susţin şi promovează colegii de partid, iar femeile deja încep să devină invizibile.”

Socialiştii şi democraţii au promis încă atunci când au promovat sistemul mixt că vor asigura un echilibru de gen printre candidaţii lor.

Socialiştii şi-au reafirmat acest angajament marţi la o şedinţă a activului la care a participat şi şeful statului Igor Dodon. El a spus că 40% dintre candidații PSRM pentru apropiatele alegeri parlamentare vor fi femei, iar o treime - reprezentanți ai altor etnii. Dacă ne uităm la candidaţi din circumscripţii pe care deja i-au anunţat socialiştii, printre primii zece doar două sunt femei.

Se pare că singurii care au un mecanism închegat de promovare a candidatelor sunt formaţiunile PAS şi PPDA ce constituie blocul ACUM. Într-o înţelegere convenită de cele două formaţiuni e stabilit că la fiecare 20 de locuri pe listă 8 vor fi oferite femeilor, iar cinci tinerilor. Aceeaşi proporţie fiind respectată pe întreaga listă a candidaţilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG