Linkuri accesibilitate

Prezentatoarea unei televiziuni din Belarus s-a autoexilat


Valiarina Kustava

Prezentatoarea unei televiziuni din Belarus, Valiarina Kustava, s-a autoexilat după ce au fost lansate cel puțin două dosare penale împotriva ei, pe fondul represiunii împotriva oricărei dizidențe în Belarus. Jurnalista a scris marți seara pe Facebook că ea și fiica ei de doi ani sunt acum în siguranță”.

Kustava spusese mai devreme și că poliția a percheziționat locuința ei și a sigilat-o, făcând imposibilă intrarea ei și a fiicei sale în apartament.

„După cum se dovedește, cel mai rău lucru cu care mă confrunt nu sunt numeroasele dosare penale. Nu mi-au confiscat doar bunurile; mi-au luat viața în țara mea natală. În timp ce eu nu pot trăi fără Belarusul meu iubit... Singurul lucru pe care nu ni-l pot lua sau fura este solidaritatea noastră”, a scris Kustava pe pagina sa de Facebook.

Kustava este unul dintre mulți bieloruși care au fost obligați să părăsească țara din august anul trecut după ce zeci de mii de manifestanți au protestat în toată țara, cerând demisia liderului de la Minsk, declarat învingător într-un scrutin considerat fraudat de Occident. Protestatarii de anul trecut au cerut reluarea alegerilor sub supraveghere internațională și cu respectarea normelor democratice.

„Voi reveni în Belarus atunci când acesta va fi ultimul lucru pe care îl voi putea face pentru revoluție”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:36 0:00

Peste 30 de mii de persoane au fost arestate în urma protestelor și există relatări credibile ca mulți dintre cei arestați au fost torturați în detenție.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și alte țări democratice au refuzat să-l recunoască pe Lukașenka ca lider legitim al Belarusului și au impus sancțiuni împotriva lui și a mai multor înalți oficiali din Belarus ca răspuns la „falsificarea” votului și la represiunea brutală împotriva protestatarilor.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG