Președintele american Joe Biden a anunțat că a fost încheiat un acord bipartid, în sprijinul unei legi vizând devoltarea infrastructurii, în valoare de circa o mie de milliarde de dolari. Dacă se materializează, această înțelegere, încheiată de zece senatori din ambele partide, ar reprezenta un succes major al președintelui Biden care și-a propus să guverneze pe cât posibil cu sprijinul ambelor partide, democrat și republican. Dar proiectul nu este lipsit de riscuri politice.
Liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell nu a aderat încă la această înțelegere și nu se știe dacă va dori să ofere o nouă victorie legislativă noului președinte. Pe de altă parte, stânga Partidului Democrat (în special senatorul Bernie Sanders) dorește ca prioritățile sale să fie incluse în noua lege.
De altfel, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi a spus că în cameră nu se va putea supune la vot legislația cu privire la infrastructură decât dacă vor fi adoptate și alte pachete de legi care să acopere și alte priorități ale democraților.
Acordul bipartid ar costa peste o mie de miliarde de dolari, pe durata umătorilor opt ani. Inițial, planul lui Biden care includea și multe măsuri sociale fără legătură directă cu infrastructura, era estimat la peste două mii de miliarde de dolari.
După o întâlnirea la Casa Albă, Biden a spus că ambele părți au făcut concesii, el cedând proiecte legate de promovarea intereselor familiilor americane, între care creditele pentru familii cu copii. În principiu compromisul prevede proiecte care au legătură directă cu infrastructura – drumuri, poduri, căi ferate, alimentare cu apă – dar nu și proiecte sociale pe care democrații și le doresc, ceea ce crează riscul ca Biden să-și vadă erodat sprijinul în propriul partid.