Linkuri accesibilitate

Prima ședință a Biroului permanent al Parlamentului după două luni


Moldova -- Parliament, building, generic, Chisinau
Moldova -- Parliament, building, generic, Chisinau

Miercuri dimineață are loc prima ședință a biroului permanent al Parlamentului, după o pauză de mai bine de două luni, la care se va decide agenda următoarelor dezbateri, a informat marți președinta socialistă a parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Ședința are loc pe fundalul încercărilor președintelui în exercițiu Igor Dodon să consolideze o majoritate parlamentară favorabilă, după înfrângerea sa în alegerile prezidențiale de duminică. Lider informal al socialiștilor care formează cea mai numeroasă fracțiune parlamentară, Dodon contează pe sprijinul grupului „Pentru Moldova” creat recent de deputați transfugi și Partidul Șor pentru a asigura o majoritate parlamentară la limită guvernului Chicu.

Grupul parlamentar „Pentru Moldova” este cel mai nou grup din legislativ fiind format din 14 deputați. Inițial a fost format din 5 legislatori care au plecat din Pro-Moldova, grup desprins din fracțiunea PDM pe listele cărora au ajuns în Parlament. Ulterior, grupului i s-a alăturat și fracțiunea Șor și încă un deputat care a părăsit PRO-Moldova, Elena Bacalu.

Niciun alt grup parlamentar, inclusiv foștii aliați ai lui Dodon din Partidul Democrat, nu a acceptat să meargă la consultări propuse de acesta. Celelalte partide parlamentare au spus că sprijină sub diferite forme apelul Maiei Sandu, președinta aleasă duminică cu aproape 58% din voturi, la dizolvarea parlamentului și convocarea de alegeri parlamentare anticipate.

Între timp, președintele în exercițiu Igor Dodon a anunțat că a acceptat invitația Partidului Socialiștilor de a reveni la conducerea formațiunii când i se va încheia mandatul de șef al statului, pe 23 decembrie.

XS
SM
MD
LG