Linkuri accesibilitate

Prima conferință de presă a talibanilor la Kabul: „Nu vrem dușmani interni sau externi”


Zabihullah Mujahid
Zabihullah Mujahid

Conducerea talibanilor a ținut prima conferință de presă oficială la Kabul de la capturarea țării declarând că nu vor permite Afganistanului să fie folosit în atacuri împotriva altor țări și nu vor căuta răzbunare împotriva afganilor care lucrau pentru forțele conduse de Statele Unite.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat reporterilor în această seară că Talibanii doresc relații pașnice cu alte țări și a declarat că femeile vor avea voie să lucreze și să studieze și „vor fi foarte active în societate, dar în cadrul islamului”, în cadrul legii Sharia.

Neutilizarea Afganistanului ca platformă de lansare a atacurilor teroriste împotriva Statelor Unite și a altor țări este o cerere esențială într-un acord pe care militanții l-au încheiat cu administrația președintelui american Donald Trump anul trecut și care a dus în ultimă instanță la retragerea finală a trupelor americane si NATO sub actualul președinte Joe Biden.

Nu vrem dușmani interni sau externi”, a spus purtătorul de cuvânt al Talibanilor.

El a spus că cei care au lucrat ca interpreți și traducători pentru forțele conduse internaționale nu vor fi vizați și se pot întoarce sau rămâne în Afganistan, inclusiv cei care se află în prezent la aeroportul din Kabul și așteaptă să părăsească țara. Cunoștintele lor sunt necesare pentru Afganistan, a spus Mujahid.

Răspunzând unei întrebări cu privire la negocierile pentru formarea unui nou guvern, Mujahid a spus că talibanii au luat legătura cu negociatorii Abdullah Abdullah, șeful Consiliului Afgan de Reconciliere Națională cu fostul președinte Hamid Karzai și cu Gulbudin Hekmatyar, liderul grupului politic și paramilitar Hizb-e-Islami.

Talibanii spun că vor un guvern incluziv, dar în limitele stricte ale valorilor Islamului.

XS
SM
MD
LG