Linkuri accesibilitate

Prima dezbatere Trump-Biden din campania electorală americană: impozite și Covid-19


Candidatul democrat la președinția americană, Joe Biden și președintele republican Donald Trump.
Candidatul democrat la președinția americană, Joe Biden și președintele republican Donald Trump.

Marți are loc, în Statele Unite, prima dezbatere directă între candidații la președinției: republicanul Donald Trump și democratul Joe Biden, o dezbatere care se așteaptă să fie dominată de ultimele revelații ale cotidianului New York Times privind impozitul pe venit plătit de Trump.

Potrivit dezvăluirilor NYT, în ultimii mai bine de 17 ani, Trump aproape că nu a plătit impozite pe venit sau a plătit sume derizorii cum ar fi 750 de dolari în 2016 și 2017. Motivul este că în toți acești ani, Trump a declarat numai pierderi ale conglomeratului său de firme, care se scot de la impozite. Mai mult, documentele relevă că în anii care vin, Trump va avea de rambursat datorii imense ceea ce, consideră deja oponenții democrați, ar putea constitui o amenințare la securitatea națională dacă este reales președinte al Statelor Unite.

Președintele a calificat documentele publicate de NYT drept „știri false”, afirmând într-o postare pe Twitter luni, că în toți acești ani a plătit „milioane de dolari impozite”. Mai mult, a lăsat de înțeles că ar avea suficiente bunuri pentru a acoperi datoriile care urmează să fie rambursate.

Un alt subiect major al dezbaterii de marți va fi pandemia de coronavirus și modul cum a gestionat-o administrația Trump. Știut fiind că Statele Unite sunt printre cele mai afectate țări din lume cu peste 7 milioane de cazuri de contaminare și peste 200 de mii de decese, legate de Covid-19, aproape o pătrime din numărul global.

Este de așteptat ca peste 100 de milioane de americani să urmărească prima dezbatere televizată Trump-Biden, care va avea loc la Cleveland, Ohio fără public. Este prima dintr-o serie de trei.

XS
SM
MD
LG