Linkuri accesibilitate

341 682 de transnistreni cu cetăţenie moldovenească | Tiraspolul îi propune Chişinăului un pact de neagresiune


Punctul de intrare în regiunea seperatistă transnistreană de la Bender, 27 aprilie 2022.
Punctul de intrare în regiunea seperatistă transnistreană de la Bender, 27 aprilie 2022.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene
Prima pagină cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
  • Problema transnistreană poate fi realizată politic și doar în baza unei soluţii paşnice, care să excludă acţiunile militare şi alte acţiuni de forţă, citim în Newsmaker.md, care reproduce reacția Biroului politici de reintegrare la declarațiile lui Alexei Arestovici, consilier în cabinetul președintelui Ucrainei. Acesta din urmă spusese că Ucraina ar putea rezolva problema transnistreană „cât ai pocni din degete”, la cererea părţii moldoveneşti. Dar partea moldovenească preferă, aşa cum spune comunicatul Biroului politici de reintegrare, „principiile democratizării şi demilitarizării regiunii şi respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova”.
  • Administratorul site-ului web al Consiliului raional Cahul a fost reținut pentru 72 de ore în cadrul dosarului licitațiilor trucate, după ce procurorii anticorupție din cadrul Oficiului Sud în comun cu ofițerii Direcției Generale Sud a CNA au descins miercuri, 27 aprilie, la domiciliul și biroul acestuia, citim în Ziarul de Gardă. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, administratorul este bănuit că a favorizat „săvârșirea infracțiunii de către factorii de decizie ai Consiliului raional Cahul, acțiuni manifestate prin nepublicarea informației în mass-media cu privire la organizarea licitațiilor de achiziție a unor lucrări de reparație la obiecte de menire socială, iar după atribuirea acestora a modificat conținutul site-ului în vederea ascunderii urmelor infracțiunii comise”.
  • „Transnistria nu prezintă un pericol pentru Ucraina”. Asigurările au fost date de așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, într-un interviu pentru agenția rusă Interfax, scrie Jurnal.md. Declarația a fost făcută la scurt timp după ce așa-numitul minister de interne de la Tiraspol a acuzat țara vecină că ar fi lansat „câteva drone” în noaptea de marți spre miercuri, deasupra depozitului de muniții de la Cobasna și că la ora 8:45 dinspre Ucraina s-ar fi tras împușcături în direcția localității Cobasna. Ignatiev a menționat că, în actualele condiții, este dificil să fie exclusă o escaladare a situației, dar autoritățile de la Tiraspol „întreprind măsuri pentru a preveni orice scenariu negativ”.
  • Exploziile recente din regiunea transnistreană i-au îngrijorat pe veteranii conflictului armat de pe Nistru din 1992, scrie Agora.md. Unii se tem că vor fi din nou nevoiţi să ia arma în mână, pe când alţii spun că, orice s-ar întâmpla, nu mai vor să lupte. Agora a discutat cu mai mulţi veterani şi publică opiniile acestora. Iată, de pildă, ce spune Preşedintele Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă Radu Prisac: “Zilnic vorbesc cu cel puţin 15 membri ai Uniunii. Toţi sunt îngrijoraţi şi aşteaptă să vadă încotro se vor îndrepta lucrurile…”
  • Conform informațiilor extrase din bazele de date ale Agenției Servicii Publice peste 350 de mii de locuitori domiciliați în stânga Nistrului și mun. Tighina figurează în Registrul de stat al populației, scrie Diez.md. Dintre aceștia 341 682 dețin cetățenia Republicii Moldova, inclusiv 316 548 posedă pașapoarte ale cetățeanului Republicii Moldova, și 284 664 au buletine de identitate moldoveneşti. De asemenea, se observă „o dinamică ascendentă de preschimbare a permiselor de conducere de model național în baza mecanismului de preschimbare oferit persoanelor cu domiciliu în regiunea transnistreană…” Site-ul constată că există mai multe tendinţe ce denotă interesul sporit al celor din raioanele de est ale ţării pentru cadrul normativ al Republicii Moldova.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi repercusiunile acesteia asupra situaţiei din R. Moldova.
  • Cea mai vizualizată postare e un video de la Current Time / Europa Liberă în care consilierul preşedintelui ucrainean Mihail Podoleak comentează situaţia tensionată din regiunea transnistreană a Moldovei. Acesta spune că implicarea în război ar fi pentru Transnistria o catastrofă şi aminteşte că din punct de vedere economic regiunea e foarte legată de Uniunea Europeană.
  • Dintr-o altă postare cu impact pe Facebook aflăm că spicherul Igor Grosu a declarat că R. Moldova își va „apăra casa” în cazul unei agresiuni militare, chiar dacă nu dispune de forțe numeroase sau bine dotate. Președintele parlamentului a făcut declaraţia pe 26 aprilie într-o emisiune a postului N4, după o serie de incidente în regiunea transnistreană.
  • Pe Instagram citim că primăria din Mariupolul asediat de armata rusă a distribuit imagini îngrozitoare de la spitalul din Azovstal, care nu are medicamente și în care condițiile sunt insalubre. Cel puțin 2.000 de civili se ascund pe teritoriul uzinei, oameni care trebuie evacuați imediat, informează pravda.com.ua.
  • O altă postare de pe Instagram face referire la recenta declaraţie a aşa-zisului ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, aceea că Tiraspolul și Chişinăul ar trebui să semneze un tratat de pace final și cuprinzător, care să garanteze neagresiunea reciprocă. „Astăzi, autoritățile de la Chișinău ar trebui să dea dovadă de înțelepciune, de o abordare adecvată a realităților actuale, pe care să le conștientizeze, și să se așeze la masa de negocieri cu Tiraspolul”, a spus Vitali Ignatiev.

XS
SM
MD
LG