Linkuri accesibilitate

6 lei pentru o călătorie cu troleibuzul? | Mihai Ghimpu: Noi am fost ocupaţi!


Mihai Ghimpu (arhivă)
Mihai Ghimpu (arhivă)

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene

  • Prețurile medii de consum în luna aprilie 2022 sunt cu 27,07% mai mari decât acelea de anul trecut, scrie Newsmaker.md. S-au scumpit produsele alimentare – cu 30,17%, mărfurile nealimentare – cu 19,13% și serviciile prestate populaţiei - cu 34,40%. Datele au fost publicate, pe 11 mai, de Biroul Național de Statistică. În luna aprilie 2022, în comparaţie cu luna martie 2022, scumpirile cele mai mari au fost la următoarele produse alimentare: tomate – cu 37,8%, castraveți – 20,6%, cartofi – cu 17,9%, ceapă – 16,6%, margarină şi alte grăsimi vegetale – 12,7%, crupe – 9,3%, îngheţată – 8,2%, orez – 8,0%, miere naturală de albine – 6,5%, făină de grâu și porumb – cu 6,1%.
  • Lista celor 17 deputaţi “panglicari”. Procedura anevoioasă prin care vor putea fi amendaţi, este titlul unui articol din Ziarul de Gardă. În total, 17 aleși ai poporului, care au purtat pe 9 mai panglica Sf. Gheorghe, au fost documentați de poliție, a declarat pentru ZdG, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. În privința lor a fost sesizată Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. “Pentru persoanele care dețin un anumit statut sau imunitate, se întocmește procesul verbal de constatare și se remite organului procuraturii care urmează să asigure unele proceduri procesuale. Procuratura trebuie să meargă în Parlament, să solicite ridicarea imunității pentru aplicarea sancțiunii pe o astfel de contravenție. Cu părere de rău, procedura este foarte anevoioasă, dar noi suntem obligați să o respectăm”, a precizat șeful IGP. Amenzile pot fi contestate în instanța de judecată, iar dacă sunt achitate în termen de trei zile, se plătește doar jumătate din sumă, a mai adăugat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.
  • Comisarul european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson va face o vizită în Republica Moldova, citim în Agora.md. În cadrul vizitei, înaltul oficial european se va întâlni cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și cu prim-ministrul Natalia Gavrilița. De asemenea, Comisarul European va efectua o vizită la punctul de trecere a frontierei Leușeni, urmată de o conferință de presă susținută împreună cu Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.
  • SA Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de curent electric pentru luna mai cu compania ucraineană Ukrhydroenergo, proprietarul Complexului Hidroenergetic Nistrean, conform prevederilor dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 29 aprilie, citim în Anticoruptie.md. Operatorul ucrainean Ukrhidroenergo va începe livrările de energie din 12 mai. „S-a negociat direct cu companii producătoare de energie electrică din Ucraina - Energoatom, D. Trading ș.a., solicitându-se oferte pentru furnizarea a 30% din consumul necesar. Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat, dar pot confirma ca este un preț mai mic decât ofertele parvenite la licitația precedentă”, a spus Vladimir Sadovoi, director general interimar al Energocom, citat de site-ul Agenției Proprietății Publice.
  • În după amiaza zilei de 11 mai 2022, Procuratura Anticorupție, Oficiul Sud în comun cu ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul şi biroul de serviciu directorului SA „Apă-Canal Cahul” și la domiciliul unui administrator al unei companii private, citim în Jurnal.md. Aceștia sunt vizați în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul comiterii infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă și abuz în serviciu săvârșit de o persoană cu funcție de demnitate publică, din interes material. Conform probatoriului, acțiunile infracționale ale acestora au început în septembrie 2021, atunci când SA „Apă-Canal” Cahul a contractat servicii în sumă de 23.000 de lei, de la o întreprindere individuală pentru pregătirea setului de acte necesar participării la licitația organizată de o asociație obștească și finanțată din fonduri europene, care se referea la executarea lucrărilor de extindere a rețelelor de apeduct în satul Văleni din raionul Cahul, în sumă de aproximativ 1.000.0000 lei.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi posibila amendare a deputaţilor care au purtat panglica Sf. Gheorghe pe 9 mai.
  • Postarea cea mai vizualizată e un interviu video, realizat de TV8.md, cu politicianul Mihai Ghimpu. „Ți-e milă de cetățenii noștri care astăzi susțin aberația sau teroarea asta lui Putin...”, zice Ghimpu cu referire la cetăţenii moldoveni care au sfidat legea şi au purtat panglica negru-oranj pe 9 mai. “Noi n-am fost eliberaţi, noi am fost ocupaţi”, mai spune Mihai Ghimpu.
  • O altă postare de pe Facebook ne spune că Bulgaria va primi din iunie gaze lichefiate din SUA: „Livrările vor fi la prețuri mai mici decât cele ale companiei Gazprom”.
  • Pe Instagram cea mai vizualizată postare ne spune că R. Moldova s-a calificat în marea finală a concursului Eurovision Song Contest 2022. Astfel, piesa "Trenulețul" va răsuna pe scenă și pe 14 mai. Trupa Zdob și Zdub și orchestra fraților Advahov au evoluat în semifinală sub numărul 9 în concurs. Printre țările care vor evolua în marea finală, alături de R. Moldova, se numără: Elveția, Armenia, Islanda, Lituania, Portugalia, Norvegia, Grecia, Ucraina și Țările de Jos.
  • O altă postare cu impact de pe Instagram e a site-ului TV8.md: Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunţat pe 12 mai, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău, că urmează a fi propus și dezbătut proiectul privind ajustarea tarifelor la trasportul public. Conform proiectului, costul unui bilet de călătorie cu troleibuzul sau autobuzul, în capitală ar urma să fie 6 lei. Ceban susține că, în contextul în care carburanții se scumpesc tot mai mult, iar prețul la energie la fel a crescut, „ajustările la tarife sunt inevitabile la această etapă”. Ceban susține că municipalitatea „pune accent pe procurarea abonamentelor, iar pentru cei care călătoresc des cu troleibuzul sau autobuzul sau cel puțin de 2-3 ori pe zi prețul pentru un bilet va ajunge să fie mai mic”. Totodată, municipalitatea își propune să facă și abonamente unificate pentru ambele tipuri de vehicule, iar pensionarii și elevii din clasele primare să nu achite nimic.
XS
SM
MD
LG