Linkuri accesibilitate

Tauber vs Carp: replici acide în Parlament | Plahotniuc şi Şor, la fel de influenţi pe piaţa media


Marina Tauber și Lilian Carp (colaj)
Marina Tauber și Lilian Carp (colaj)

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene

  • La trei ani de la plecarea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor din R. Moldova, cei doi continuă să domine piața media audiovizuală, alături de figuri politice afiliate Partidului Socialiștilor din R. Moldova, citim în Ziarul de Gardă. În ultimul an, după ce au pierdut alegerile, dar înainte de a fi schimbată componența Consiliului Audiovizualului, socialiștii și-au extins holdingul, obținând licențe de emisie pentru alte posturi controlate de oameni apropiați formațiunii. Între timp, holdingul lui Plahotniuc de pe strada Ghioceilor, divizat între interpuși, a făcut disponibilizări. În total însă, șapte posturi TV rămân sub umbrela GMG, fiind afiliate oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. Aceste posturi TV se promovează unele pe altele și continuă să difuzeze aceleași știri. ZdG scrie că unicul actual politician care figurează oficial ca proprietar și beneficiar al unor posturi de televiziune este deputatul socialist Corneliu Furculiță. El controlează oficial posturile NTV Moldova și Exclusiv TV.
  • Moldovagaz roagă „insistent” consumatorii să achite la timp facturile primite pentru consumul curent de gaze naturale, scrie Newsmaker.md. Mai mult, cetățenii sunt îndemnați să examineze posibilitatea plăţii în avans pentru gazele naturale ce urmează a fi consumate în lunile care vin. „Acest fapt îi va permite SA Moldovagaz să-și execute obligațiunile financiare contractuale față de furnizorul extern de gaze naturale și astfel să fie asigurată furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale în R. Moldova”, scrie Moldovagaz într-un comunicat. Potrivit obligațiilor contractuale de plată asumate față de concernul rus Gazprom, Moldovagaz trebuie să achite plata integrală, până la data de 20 a lunii de gestiune, a contravalorii gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă.
  • În luna mai, tariful în facturile pentru energia electrică va rămâne neschimbat, anunță vicepremierul Andrei Spânu, scrie Jurnal.md. „Pentru luna mai, 70% din electricitate va fi produsă de MGRES, iar 30% de Ukrhidroenergo (Ucraina). Prețul mediu estimat al electricității pentru luna mai este de 66,7 USD. În continuare, purtăm discuții ca să identificăm cel mai bun preț al electricității pentru lunile următoare”, a declarat Andrei Spânu. Vicepremierul a adăugat că Republica Moldova trebuie să își diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice. „Din păcate, perioada prin care trecem face ca acest proces să fie complicat și plin de incertitudine”, a adăugat Spânu.
  • Se bate pasul pe loc. Discuţiile în Comisia Unificată de Control, amânate pentru săptămâna viitoare, citim în Anticoruptie.md. Reuniunea CUC de joi a eșuat din cauza reprezentanţilor Tiraspolului, care au solicitat întreruperea ședinței. Potrivit unui comunicat al Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, exponenții Tiraspolului nu au dorit să dea o explicație privind incidentul produs acum patru săptămâni, când membrii delegației Republicii Moldova au fost reținuți abuziv timp de două ore la postul instalat ilegal la intrarea în orașul Bender.
  • Ministra de Interne, Ana Revenco, a întâlnit-o la Leuşeni pe Ylva Johansson, Comisar European pentru Afaceri Interne, citim în Agora.md. Oficialul european se află într-o vizită de lucru în contextul acordului de colaborarea a ofițerilor din cadrul Agenției FRONTEX cu Poliția de Frontieră din R. Moldova. Aflăm că, în cadrul întâlnirii, Ana Revenco i-a spus înaltului oficial că R. Moldova își dorește să devină parte a comunității de securitate eutopeană. Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, pe de altă parte, a mulțumit pentru primire și a remarcat deschiderea R. Moldova în gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina, concursul Eurovision şi intenţia Finlandei de a intra în NATO.
  • Postarea cea mai vizualizată e un reportaj al TVR Moldova despre succesul moldovenesc de la Eurovison. Citim că “Zdob şi Zdub şi fraţii Advahov au făcut un show de zile mari pe scena de la Torino”.
  • O altă postare de pe Facebook, cea a TV8.md, se intitulează: Schimb de replici acide în Parlament. Aflăm că spiritele s-au încins în timpul dezbaterii proiectului privind participarea unui contingent al Armatei Naționale în cadrul Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban. Deputata Partidului ȘOR, Marina Tauber, l-a luat peste picior pe deputatul PAS Lilian Carp, pe care l-a îndemnat să facă parte, împreună cu președintele Legislativului Igor Grosu, din acel contingent.
  • Pe Instagram cea mai vizualizată postare reproduce câteva declaraţii ale lui Leonid Volkov, fostul șef al staff-ului electoral al opozantului rus Alexei Navalnîi. Acesta este convins că războiul din Ucraina grăbește sfârșitul aflării lui Vladimir Putin la postul de președinte al Federației Ruse. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu oferit pentru emisiunea „Alternativa” de la TV8. „Alexei Navalnîi va ieși la libertate imediat cum Putin nu va fi, iar Putin nu va fi mult mai repede decât îi pare lui Putin. Sunt absolut convins că Alexei Navalnîi are toate șansele să devină următorul președinte al Rusiei. Asta se va întâmpla mult mai devreme decât li se pare multora”, a declarat Leonid Volkov.
XS
SM
MD
LG