Linkuri accesibilitate

Socialiştii la BNM: Stop inflaţiei! | Anchetă la Teleradio-Moldova, după Eurovision


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Ştirile presei moldovene

  • Directorului suspendat al Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, Serghei Carp, i s-a găsit, de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în 2020, o diferență substanțială nejustificată între averea dobândită și veniturile obținute în mărime de 325.000 de lei, citim în Ziarul de Gardă. În urmă cu aproximativ doi ani, responsabilii din cadrul ANI anunțau că au sesizat Primăria municipiului Chișinău cu privire la inițierea procedurii de suspendare a lui Carp din funcția de director al întreprinderii municipale, pe motiv că acesta nu a putut justifica peste 300.000 de lei. Carp însă a atacat solicitarea ANI privind suspendarea din funcție în instanță, iar Curtea de Apel Chișinău i-a dat dreptate. În prezent, cauza se află în procedură de examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Acum Serghei Carp e suspendat pe durata anchetei municipalității cu privire la decesul unui copil de 2 ani peste care a căzut o creangă în parcul Alunelul.
  • Asociația „Părinți Solidari” a organizat ieri o acțiune de protest în fața primăriei capitalei, după ce sâmbătă, în parcul „Alunelul”, o creangă putredă a unui copac a căzut peste un copil de 2 ani şi acesta și-a pierdut viața, scrie Jurnal.md. În fața primăriei s-au adunat mai mulți părinți, iar pe o pancartă scria „Corupția și incompetența ucide”. Șefa asociației „Părinți solidari”, Ala Revenco, a declarat că a decis să organizeze acest protest deoarece tragedia care a avut loc sâmbătă este imensă și nu poate fi trecută cu vederea. Șefa asociației refgetă că “un copil a trebuit să plătească cu viața ca cei de la primărie să înțeleagă că trebuie să se ocupe „de problemele orașului, dar nu de PR”.
  • Dacă anterior reprezentanții Poliției declarau că 17 deputați urmează să rămână fără imunitate pentru că au purtat panglica Sf. Gheorghe de „Ziua Victoriei”, pe 16 mai ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a spus că din punctul lui de vedere „pentru tragerea lor la răspundere contravențională, nu este necesară ridicarea imunității”, scrie Newsmaker.md. Într-o postare pe pagina lui de Facebook, ministrul declară că din punct de vedere juridic, cu excepția acțiunilor procesuale enumerate expres de Constituție și pentru care este necesară ridicarea imunității deputatului (și anume în cazurile de (I) reţinere, (II) arestare, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, (III) percheziţie și (IV) trimitere în judecată), celelalte acțiuni în cadrul unui proces contravențional se pot realiza și în lipsa procedurii de ridicare a imunității deputatului. „Deci, conceptul constituțional de imunitate parlamentară se referă doar la inviolabilitatea deputatului, nu și la „iresponsabilitatea” juridică”, a precizat Litvinenco.
  • Socialiştii au organizat proteste în faţa Băncii Naţionale a Moldovei şi au cerut stoparea inflaţiei galopante, citim în Anticoruptie.md. Consilierul Preşedintelui R. Moldova în domeniul economic, Veaceslav Negruţa, a sugerat într-o postare pe Facebook faptul că inflația galopantă cu care se confruntă Moldova este cauzată inclusiv de inacțiunea Băncii Naționale a Moldovei din 2021 pentru a preveni creșterea prețurior. La protestul de ieri, câteva zeci de simpatizanți ai socialiștilor au scandat „Stop inflației!” și „Stabilitate prețurilor!” și au criticat aflarea în fruntea instituției a lui Octavian Armașu despre care au afirmat că a fost pus în timpul guvernării Partidului Democrat de către oligarhul fugar Vlad Plahotniuc.
  • „Istoria Anastasiei”, eleva care a vrut să lase şcoala din cauza discriminării, aşa se intitulează un reportaj din Moldova.org. Protagonista e Anastasia Suslov de 19 ani. Tot de atâta timp trăiește cu glaucom, maladia care-i „fură, puțin câte puțin, din capacitatea de a vedea. Face voluntariat și are rezultate bune la învățătură. Este președinta consiliului de elevi din liceul în care învață. Și totuși, Anastasia va păși în lumea mare amintindu-și cum a fost discriminată la școală, „locul sigur și prielnic pentru creștere" din care a vrut să plece nu o dată. „Am decis să-mi spun povestea nu pentru a-mi ponegri școala, ci pentru a fi vocea celor care încă nu au curajul să vorbească despre abuzurile și discriminările prin care trec în sistemul educațional.”
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi ecourile tragediei din parcul “Alunelul” unde sâmbătă a murit un copil peste care căzuse o creangă putredă.
  • O postare cu multe comentarii e a Europei Libere Moldova. Aflăm din ea că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs video, duminică seară, că „operaţiunea specială” a armatei ruse este „în faliment” şi că Rusia va recunoaşte realitatea. „Ne pregătim pentru noi tentative ale Rusiei de atacuri în Donbas, de intensificare a mişcărilor sale în sudul Ucrainei. Ocupanţii încă nu vor să recunoască faptul că sunt într-un punct mort şi că aşa-zisa lor ‘operaţiune specială’ deja este în faliment”, a spus Zelenski.
  • O altă postare comentată de pe Facebook, cea a site-ului TV8.md, se intitulează: „Sar capete la primăria Chișinău”. Primarul general, Ion Ceban, a dispus suspendarea din funcție a conducerii Asociației de Gospodărire Spații Verzi. Decizia a fost luată în legătură cu tragedia de sâmbătă, când un copil de doi ani a fost ucis de o creangă uscată.
  • Dintr-o postare TV8.md de pe Instagram aflăm că învingătorii celei de-a 66-a ediții a Eurovision Song Contest, Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania”, au decis să scoată la licitație trofeul concursului, iar banii câștigați să îi doneze unui fond de caritate pentru a ajuta Ucraina. Anunțul a fost făcut de către liderul grupului, Oleg Psyuk, potrivit Ukrinform.
  • O altă postare, tot a site-ului TV8.md, se intitulează: „Scandalul jurizării la Eurovision. Anchetă la Teleradio-Moldova după ce directorul general a constatat nereguli”. „Atitudinea juriului moldovean față de prestația artiștilor români pe scena concursului Eurovision nu este totuna cu atitudinea Republicii Moldova față de România. După cum se vede din statistica oferită de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, publicul telespectator din Republica Moldova a optat preponderent pentru, în ordine explicabilă prin suferințele prin care trece vecinul din est, Ucraina și România. Rămâne să înțelegem pe parcurs ce standarde înalte (atât de înalte încât sunt deocamdată inaccesibile publicului cu care se găsește în disonanță) a avut juriul moldovean în opțiunile sale, în componența: Ilona Stepan, Adriano Marian, Cristina Scarlat, Eugen Doibani și Radmila Popovici”, a scris duminică pe Facebook Vlad Ţurcanu, directorul general al Teleradio-Moldova.
XS
SM
MD
LG