Ştirile presei moldovene
- Președintele Moldovagaz Vadim Ceban a fost audiat în calitate de bănuit, fiind suspectat de samavolnicie și delapidare a averii străine, citim în Newsmaker.md. Ceban este vizat într-un dosar penal pentru fapte care au avut loc pe când deținea funcția de director al SA „Cariera Micăuți”. Informația a fost confirmată pentru Newsmaker de către Procuratura Generală. Pe de altă parte, Ceban susține că este vorba doar de „o procedură standard”.
- E definitiv! Deputații din Parlamentul de la Chișinău au votat, în lectură finală, un amendament la Codul Contravențional care interzice pe teritoriul R. Moldova simbolurile ce reprezintă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei – „Z”, „V” și panglica „Sfântul Gheorghe”, scrie Ziarul de Gardă. Solicitat de publicaţie, autorul amendamentului, deputatul PAS Lilian Carp, a precizat faptul că amendamentul cu pricina va intra în vigoare la data promulgării de către președinta R. Moldova, Maia Sandu.
- În altă ordine de idei, un alt deputat PAS, Adrian Baluțel, a declarat că „interzicerea acestor simboluri nu exclude sărbătoarea de 9 mai, comemorarea victimelor care au căzut în Al Doilea Război Mondial”.
- Delegaţia Moldovei în Comisia Unificată de Control a fost împiedicată ieri să ajungă la Bender de către aşa-zişii grăniceri transnistreni, citim în Agora.md. Mai mult decât atât, jurnalistul Vladimir Soloviov, redactor-şef la Newsmaker.md, a fost reţinut şi dus într-o direcţie necunoscută. Aflăm că delegaţia Moldovei a cerut deplasarea urgentă la faţa locului a grupului de observatori militari ai Forţelor Mixte de menţinere a Păcii care au documentat incidentul, reprezentanţii Chişinăului putând ulterior să se deplaseze spre locul desfăşurării şedinţei. De asemenea, delegaţia Moldovei a cerut explicaţii de la reprezentanţii transnistreni din CUC legate de reţinerea jurnalistului Soloviov.
- Cine ţine în viaţă Uzina Metalurgică din Rîbniţa: interese şi jucători, acesta e titlul unui articol de investigaţie din Anticoruptie.md. România este principala sursă de materie primă pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din Râbnița. Fierul vechi importat din România în regiunea separatistă transnistreană permite acestei întreprinderi siderurgice din stânga Nistrului să se mențină pe linia de plutire. Uzina este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii secesioniste. Conform unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice al Transnistriei, la sfârșitul anului 2021, vânzările Uzinei Metalurgice Moldovenești (Молдавский металлургический завод) au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii separatiste. Găsim în articol şi un infografic cu firmele româneşti conectate la Transnistria.
- În fiecare săptămână Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei, are întrevederi cu diplomați sau oficiali europeni aflați în vizită în Republica Moldova, scrie Jurnal.md. Deși deplânge soarta refugiaților ucraineni pentru care solicită suport, Irina Vlah „evită să pomenească țara care a invadat Ucraina și să condamne masacrul la care se dedau ocupanții ruși pe teritoriul statului vecin”. Drept exemplu, publicaţia ne oferă o declaraţie a Irinei Vlah făcută în timpul întâlnirii cu şeful Misiunii OSCE în Moldova: „Intensificarea retoricii agresive de ambele părți complică situația. Sper mult că dialogul va începe în zilele următoare…”
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt votul final al Parlamentului Moldovei pentru interzicerea panglicii Sfântului Gheorghe şi altor însemne considerate simboluri ale agresiunii ruseşti în Ucraina, şi situaţia incertă a navei-amiral a Rusiei care ar fi fost lovită de rachete ucraineşti în Marea Neagră.
- O postare cu mare impact e despre „scandalul din Parlament provocat de interzicerea panglicii Sf. Gheorghe”. Aflăm că în Parlament s-au auzit strigăte, că deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au blocat tribuna în timpul dezbaterilor, că fostul preşedinte Vladimir Voronin a spus: „Noi acum ridicăm mâna asupra celui mai sfânt simbol, lenta Victoriei. Mi-e ruşine de tot ce se petrece aici…”
- Pe Instagram e foarte comentat recentul avertisment al lui Dmitri Medvedev. Fostul preşedinte rus, astăzi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a avertizat NATO că Rusia va trebui să-şi consolideze apărarea, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare în regiunea baltică, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la Alianța Nord-Atlantică.
- Tot pe Instagram citim că, la Bălţi, a fost vandalizată o blindată de pe postamentul din fața Brigăzii nr.1 Infanterie Motorizată „Moldova”, care este un monument dedicat eroilor căzuți în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Mai exact, pe blindată a fost desenat simbolul agresiunii ruse asupra Ucrainei, litera „Z”. Ministerul Apărării al Republicii Moldova a confirmat că mai multe persoane necunoscute au săvârşit fapta reprobabilă.