Ştirile presei moldovene
- Biroul Naţional de Statistică a publicat date statistice „R. Moldova versus Uniunea Europeană (UE-27)”, citim în Ziarul de Gardă. Documentul cuprinde cele mai importante, dar şi cele mai recente date, care prezintă situaţia social-economică a R. Moldova în comparație cu cea a mediei pe țările UE-27. Conform BNS, în 2020, în R. Moldova, speranța de viață la naștere era de 69,8 ani, în timp ce în UE constituia 80,4 ani. Tot în 2020, în R. Moldova, rata totală de fertilitate, născuți per femeie, era de 1,77, pe când în țările din UE rata aceasta constituia 1,50. Anul trecut, în R. Moldova, rata de ocupare a forței de muncă (15-64 ani) era de 47,5%, iar în UE - 68,4%.
- Peste 40% dintre locuitorii Moldovei consideră că invazia Rusiei în Ucraina este nejustificată și nu a fost provocată în niciun fel, scrie Newsmaker.md, referindu-se la un sondaj prezentat pe 10 mai de WhatchDog.md și CBS Research. Totuşi, aproape un sfert consideră că Rusia apără în acest mod „republicile” din Donbas – autoproclamatele DNR și LNR, de atacurile Ucrainei. De asemenea, un sfert dintre moldoveni consideră că președintele Rusiei Vladimir Putin poartă cea mai mare vină pentru provocarea războiului. La întrebarea „Cum credeți, cine poartă cea mai mare vină pentru provocarea războiului din Ucraina?”, respondenții au răspuns aşa: – 25,0% Putin personal; – 19% SUA; – Federația Rusă 14,7%; – Conducerea Ucrainei 13,1%; – NATO 9,9%; – Toate țările 3,9%; – Ucraina și țările NATO 1,1%; – Ucraina și Rusia 0,8%; – UE 0,8%; – Nu știu/nu răspund 11,7%.
- Autoritățile separatiste de la Tiraspol au prelungit „codul roșu de alertă teroristă” până pe data de 25 mai, ne informează Jurnal.md. Codul roșu de alertă teroristă instituit de Tiraspol urma să expire ieri. Liderul nerecunoscut, Vadim Krasnoselski, a semnat un nou ordin care prevede prelungirea acestuia până pe data de 25 mai. Reprezentanții structurilor de forță din stânga Nistrului au concluzionat ieri în cadrul unei ședințe că „amenințarea unui act terorist rămâne și este necesar să se continue implementarea măsurilor pentru a contracara comiterea acestora”.
- Jurnal.md ne aminteşte că la finele lunii aprilie, în stânga Nistrului au avut loc mai multe provocări, inclusiv un atac asupra clădirii așa numitului minister al securității din Tiraspol. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit în urma acestora. Mai mulți experți de la Kiev și Chișinău, scrie publicaţia, sunt de părere că provocările au loc pentru a dispersa armata ucraineană și de a menține o parte din potențialul militar ucrainean la hotar cu regiunea transnistreană.
- Alexandru Gheorghieș, fostul președinte al Curții de Apel Bălți, învinuit de îmbogățire ilicită, va beneficia de o indemnizație unică în valoare de 234.000 de lei în urma unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii adoptată marţi, citim în Anticoruptie.md. Conform deciziei CSM, Gheorghieș urmează să primească 234.000 de lei drept indemnizație de concediere. Conform legislației, un judecător demis sau demisionat beneficiază de o indemnizație de 50% din salariul mediu primit în timpul activității sale. Fostul președinte al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, a depus cerere de demisie la sfârșitul lunii martie curent. Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a informat atunci că pe adresa CSM a parvenit o „cerere scurtă” în care Gheorghieș a anunțat că intenționează să demisioneze fără să indice cauza. Gheorghieș a fost reținut pe 16 noiembrie 2021, iar pe 3 decembrie 2021, a fost plasat în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile.
- Procurorii anticorupție în comun cu ofițerii SIS au constatat existența bănuielii rezonabile că, începând cu 2014 și până în prezent, Gheorghieș a deținut și folosit prin intermediul unor persoane bunuri care nu au fost incluse în declarația de avere și interese personale. Valoarea acestora depășesc substanțial mijloacele financiare dobândite oficial pe parcursul exercitării funcției de judecător.
- Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare prezice în ultima sa prognoză o încetinire economică mai pronunţată şi o presiune inflaţionaistă mai mare în mai multe regiuni din cauza războiului din Ucraina, scrie Mold-street.com. Cu privire la Republica Moldova, BERD susţiine că – după o creştere foarte puternică a PIB-ului de 13.9%, în 2021 – prognozele sunt pesimiste în acest an şi economia va creşte doar cu 1%, atât din cauza războiului, cât şi a creşterii semnificative a preţurilor la resursele energetice.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi interviul acordat postului TV8 de jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon.
- Mai multe postări cu impact fac referire la interviul sus-pomenit în care Dmitri Gordon spune, între altele, că al Treilea Război Mondial deja a început, iar următoarea ţintă a Rusiei e R. Moldova. Gordon mai spune că nu a văzut din partea Moldovei susţinerea pe care a dorit-o: „Maia Sandu se teme să adopte o poziţie pro-ucraineană activă deoarece nu vrea să-şi pună în pericol ţara”.
- O altă postare ne spune că Statele Unite dețin „informații anecdotice” potrivit cărora unii soldați ruși și ofițeri de diferite grade, chiar până la nivelul batalionului, refuză să se supună ordinelor de a participa la ofensiva din Donbas.
- Pe Instagram citim că trupele ruse, susținute de tancuri și artilerie, iau din nou cu asalt uzina Azovstal din Mariupol, unde încă rezistă ultimii apărători ucraineni ai orașului, potrivit ministerului ucrainean al apărării. Rușii ar fi atacat imediat combinatul siderurgic după ce un convoi ONU a părăsit zona Donețk. În Odesa, rachetele rusești au lovit mai multe zone turistice și au distrus 5 clădiri, doi oameni fiind răniți. Presa din Ucraina scrie despre un incendiu la un centru commercial.
- O altă postare de pe Instagram ne spune că filmul „Emancipation”, în care joacă Will Smith și care trebuia lansat la finalul anului pe platforma de streaming Apple TV+, va fi amânat pentru 2023, după ce actorul l-a pălmuit pe comediantul Chris Rock, pe scena galei Oscar, în martie, scrie News.ro, via TV8.md. La mai mult de o lună de la incidentul de la gala premiilor Oscar, atunci când Will Smith l-a pălmuit pe Chris Rock pentru o glumă despre soţia sa Jada Pinkett Smith, consecinţele gestului se multiplică. Numeroase proiecte ale actorului în vârstă de 53 de ani sunt în pericol, aşa cum este şi noua producţie, „Emancipation”.