Linkuri accesibilitate

Prima victorie legislativă a administrației Biden: planul de relansare economică de 1.900 de miliarde de dolari


Președintele american Joe Biden.

În Statele Unite, Camera Reprezentanților controlată de democrați a aprobat un nou pachet de ajutoare în valoare de 1,9 trilioane ( 1.900 miliarde ) de dolari pentru economia și americanii afectați de pandemie. Ajutoarele au fost aprobate cu voturile democraților și în Senat, săptămâna trecută. Adoptarea lor de către Cameră este o primă mare victorie legislativă a noului președinte Joe Biden. El a spus deja că pachetul de ajutoare are scopul să ușureze suferința americanilor și să răspundă celor mai stringente nevoi ale țării. Planul a fost însă adoptat fără sprijinul republicanilor, așa că administrația nu a reușit pentru moment, să recreeze un spirit bipartit în jurul acestei inițiative.

Sunt prevăzute alocații directe pentru cei mai mulți cetățeni americani, extinderea alocațiilor de urgență pentru șomaj, dar și cheltuieli pentru școli, campaniile de testare și vaccinare.

Potrivit unor economiști, consultați de WSJ, planul administrației Biden, asemănător cu cele lansate după al Doilea Război Mondial sau Marea Depresie, ar putea ajuta economia americană să crească din nou în 2021 cu aproape 6%, o rată de creștere care nu a mai fost atinsă de ultimii 40 de ani. Dar ar putea duce și la inflație.

Planul, pentru moment, va reduce – în stil european – și sărăcia între copii, estimată acum la 15%. Ajutoarele directe pentru familiile cu copii, din planul Biden expiră însă în 2022.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG