Linkuri accesibilitate

Prima zi de carantină la Moscova. Guvernul rus înăsprește sancțiunile


În metroul de la Moscova, 29 martie 2020. Pe panou, un îndemn de a respecta distanța de 1,5 - 2 metri.
În metroul de la Moscova, 29 martie 2020. Pe panou, un îndemn de a respecta distanța de 1,5 - 2 metri.

Rusia a suspendat de azi toate zborurile internaționale, iar la Moscova intră în vigoare măsurile de carantină, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. După săptămâni în care părea ocolită de epidemie, Rusia înregistrează zilnic creșteri record, dar numărul infecțiilor confirmate rămâne în continuare mic față de alte țări.

Prima zi de carantină la Moscova. Guvernul rus înăsprește sancțiunile
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:56 0:00



Numărul celor infectați cu noul coronavirus în Rusia a trecut de 1800 de oameni și cel puțin nouă au murit, potrivit datelor oficiale. Două treimi dintre cazuri au fost înregistrate în Moscova și regiunea înconjurătoare - Podmoskovia. Primarul Serghei Sobeanin a introdus de azi, 30 martie, regimul de autoizolare acasă - oamenii vor avea voie să iasă doar la lucru, la magazin și farmacie, la doctor sau pentru a-și plimba câinele la o distanță de cel mult 100 de metri de casă.


Primarul Sobeanin spune că 20% din populația Moscovei nu respectă regulile de carantină, motiv pentru care au fost înăsprite amenzile și întețite controalele. Un moscovit poate plăti de la 15.000 de ruble (3500 MDL), dacă e prima încălcare, până la 300.000 (70.000 MDL), dacă e prins că umblă brambura de mai multe ori. Până la sfârșitul săptămânii, Sobeanin speră să fie gata un sistem electronic de monitorizare a populației: toți locuitorii vor trebui să se înregistreze pe site-ul primăriei cu locul lor real de trai și vor primi în schimb un cod QR cu care vor fi identificați apoi de poliție.

Premierul rus îndeamnă regiunile să urmeze exemplul Moscovei...

Un grup de activiști din opoziție au anunțat că-l vor da în judecată pe Serghei Sobeanin și spun că primarul nu are dreptul să impună astfel de restricții decât în timpul unei stări de urgență, or autoritățile nu au anunțat încă stare de urgență nici la nivel național, nici la nivel local.

Pe de altă parte, premierul rus Mihail Mișustin a îndemnat celelalte regiuni din Rusia să ia exemplu de la Moscova.

Ceva mai la sud, un regim și mai dur de carantină a fost impus de autoritățile din Cecenia. Forțele de ordine patrulează prin capitala Groznîi și îndeamnă lumea să stea acasă. Novaia Gazeta scrie chiar că polițiștii au fost echipați cu un fel de țevi de plastic cu care îi bat pe localnicii prinși fără mască pe stradă. E drept că Cecenia, ca și multe alte regiuni, se confruntă cu un deficit de măști, așa că autoritățile au îndemnat lumea să și le coase singuri.

Între timp, Duma de Stat de la Moscova se pregătește să examineze mâine, 31 martie, un proiect de lege care-i va permite guvernului să declare stare de urgență și să impună mai multe restricții. Până acum, stare de urgență putea declara doar președintele. Comitetul Dumei pentru securitate a anunțat că va propune adoptarea legii deodată în trei lecturi.

XS
SM
MD
LG