Linkuri accesibilitate

Prima ședință a Guvernului Recean | Noi fragmente de rachetă descoperite pe teritoriul R. Moldova


Președintele legislativului, Igor Grosu, șefa statului, Maia Sandu și noul premier Dorin Recean alături de membrii cabinetului de miniștri, învestit pe 16 februarie, 2023.
Președintele legislativului, Igor Grosu, șefa statului, Maia Sandu și noul premier Dorin Recean alături de membrii cabinetului de miniștri, învestit pe 16 februarie, 2023.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gar scrie despre mesajele de susținere pentru noul Guvern de la Chișinău. Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks a declarat „așteptăm cu nerăbdare să colaborăm îndeaproape cu noul Guvern, în intensificarea eforturilor privind reformele cheie, în special în sectoarele justiției și financiare și în combaterea corupției, în interesul tuturor moldovenilor.” Despre colaborarea în continuare cu noul executiv „pentru a promova în continuare integrarea cu Europa și pentru a aborda provocările actuale, construind un viitor democratic, prosper și sigur” a vorbit și ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent D. Logsdon. La rândul său ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a afirmat că țara sa susține „consecvent si ferm eforturile forțelor pro-europene de la Chișinău pe calea europeana a R. Moldova”.
  • Potrivit reporterilor newsmaker.md, prima ședință a guvernului condus de către premierul Dorin Recean se va desfășura vineri, 17 februarie. Ședința noului Executiv va începe la ora 11:00. Agenda acesteia nu a fost deocamdată publicată, remarcă jurnaliștii, amintind că noul executiv a primit votul de încredere al Parlamentului pe 16 februarie. Acesta a fost susținut doar de către partidul de guvernare. Opoziția parlamentară nu a participat la vot.
  • Radio Chișinău publică un interviu cu șeful misiunii Republicii Moldova pe lângă Alianța Nord Atlantică, Viorel Cibotaru. Potrivit lui, noul statut al Republicii Moldova, de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a determinat demararea unei noi etape de cooperare dintre R. Moldova cu Uniunea Europeană și NATO. Viorel Cibotaru a precizat că în asistența oferită Moldovei nu intră arme letale: „Pachetul se referă la continuarea unor proiecte, dar într-o nouă formulă, de dezvoltare profesională atât a angajaților civili cât și a funcționarilor publici în domeniul securității și apărării dar și a cadrelor militare, echipamente pentru protecția personalului militar...”
  • Jurnal.md publică un material exclusiv despre cum încearcă partidul Șor să-și atragă mai mulți simpatizanți și oameni care să participe la protestele pe care le organizează. Reporterii notează că peste 300 de persoane, majoritatea bărbați, au fost invitate miercuri seara la un restaurant. Jurnal TV a reușit să se infiltreze printre ei, nu înainte de a afla parola pe care urma să o spunem la intrare. Jurnaliștii spun că oamenii invitați au participat la lansarea organizației „START” care, potrivit reprezentanților partidului, este una apolitică. Discursul de salut a fost al liderului fugar al partidului - Ilan Șor. Intervenția a fost online. Mesajele au fost aceleași care sunt promovate de partid, mai scriu reporterii.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Misiunea internațională a salvatorilor moldoveni în Turcia s-a încheiat în seara zilei de miercuri, 15 februarie, anunță într-o postare Ziarul de Gardă, știre care a fost printre cele mai populare pe Facebook-ul moldovean. Reporterii scriu că pe parcursul realizării misiunii internaționale, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au reușit să salveze un băiat în vârstă de 3 ani de sub ruinele unui bloc de locuit, unde se afla de mai mult de 4 zile.
  • Pe Instagram, una dintre cele mai populare postări este a Europei Libere, care informează că la Larga, Briceni, au fost descoperite noi resturi de rachetă. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, zona a fost izolată și a fost anunțat Serviciul de Urgență 112, echipele Bombteh ale Inspectoratului General de Poliție și Procuratura raionului Briceni.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG