Linkuri accesibilitate

Primarul Budapestei vrea să numească străzi după victimele abuzurilor Beijingului


Primarul Budapestei, Gergely Karacsony
Primarul Budapestei, Gergely Karacsony

Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, un rival si critic al prim-ministrului Viktor Orban, spune că va redenumi străzile din jurul viitorului campus al unei universități chineze după victimele abuzurilor drepturilor omului de la Beijing.

Planificatul campus de la Budapesta al Universității Fudan din China este un subiect de dispută între primarul liberal și guvernul prim-ministrului populist de dreapta, primul acuzându-l pe cel din urmă că se apropie de China în detrimentul contribuabililor maghiari.

Orban este un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și a menținut legături strânse cu China comunistă și alte regimuri autoritare, provocând în același timp critici din partea Uniunii Europene pentru eforturile de limitare a independenței justiției și a libertății de expresie.

Conform planului primarului, o stradă va fi redenumită Dalai Lama, liderul spiritual exilat al Tibetului, considerat de China un separatist periculos. O alta stradă se va numi „Drumul Martirilor Uigur”, după grupul etnic musulman despre care Occidentul spune că este victima unui genocid. O a treia stradă va fi numită „Drumul liber al Hong Kongului”, în timp ce a patra stradă va fi redenumită după numele unui episcop chinez catolic aflat în inchisoare în China.

„Acest proiect Fudan ar pune la îndoială multe dintre valorile cu care Ungaria s-a angajat în urmă cu 30 de ani”, după căderea comunismului, a declarat Karacsony, care intenționează să candideze anul viitor în alegerile parlamentare, dorind să devină premier.

Primarul a anunțat că acest campus chinezesc îi va costa pe contribuabilii maghiari aproape 2 miliarde de dolari .

Universitatea Fudan din China intenționează să deschidă un campus care oferă programe de masterat în arte liberale, medicină, afaceri și inginerie pentru 6.000 de studenți.Regimul de la Beijing și-a intarit prezenta in Europa – atit la nivelul investitiilor in infrastrictura cit si la nivel cultural si educational.

Universitatea Central Europeană, cea mai importantă universitate privată din Ungaria, a fost forțată să își mute majoritatea operațiunilor la Viena în 2019, după ce guvernul Orban a impus legislația care i-a redus drastic libertatea și a lansat o campanie publică împotriva fondatorului său, filantropul miliardar american George Soros originar din Budapesta.

Un sondaj de opinie publicat la 1 iunie de grupul de opinie liberal al Institutului Republikon a constatat că 66% dintre maghiari se opun campusului, iar 27% il susțin.

Premierul Viktor Orban s-a confruntat, de asemenea, cu critici pentru aprobarea sa rapidă data vaccinului chinezesc contra coronavirus care încă nu a fost aprobat în UE.

XS
SM
MD
LG