Linkuri accesibilitate

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a marcat 7 ani de la reprimarea violentă a protestelor pro-europene


Baner la Kiev cu ocazia a şapte ani de la Euromaidan

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a marcat astăzi 7 ani de la reprimarea violentă a protestelor pro-europene de pe Maidan, care au dus la îndepărtarea de la putere a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, la 21 februarie 2014.

În urmă cu 7 ani, pe 18 februarie, forțele de ordine au deschis foc împotriva protestatarilor pașnici. Procurorii ucraineni spun că 104 persoane au fost ucise și 2.500 rănite ca urmare a represiunilor violente ale autorităților împotriva protestatarilor din zilele de 18-20 februarie 2014.

Mișcarea Euromaidan a început în noiembrie 2013, când oamenii s-au adunat în piața centrală din Kiev pentru a protesta împotriva deciziei președintelui de atunci, pro-rusul Ianukovici, de a nu semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

În martie 2014, la scurt timp după fuga în Rusia a fostului președinte Ianukovici, forțele militare ruse au preluat controlul asupra Peninsulei Crimeea.

Rusia îi sprjină de atunci, din aprilie 2014, pe separatiștii pro-ruşi care luptă împotriva forțelor guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei.

Peste 13.200 de oameni au fost uciși în acest conflict din aprilie 2014.

Previous Next

XS
SM
MD
LG