Linkuri accesibilitate

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a marcat 7 ani de la reprimarea violentă a protestelor pro-europene


Baner la Kiev cu ocazia a şapte ani de la Euromaidan
Baner la Kiev cu ocazia a şapte ani de la Euromaidan

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a marcat astăzi 7 ani de la reprimarea violentă a protestelor pro-europene de pe Maidan, care au dus la îndepărtarea de la putere a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, la 21 februarie 2014.

În urmă cu 7 ani, pe 18 februarie, forțele de ordine au deschis foc împotriva protestatarilor pașnici. Procurorii ucraineni spun că 104 persoane au fost ucise și 2.500 rănite ca urmare a represiunilor violente ale autorităților împotriva protestatarilor din zilele de 18-20 februarie 2014.

Mișcarea Euromaidan a început în noiembrie 2013, când oamenii s-au adunat în piața centrală din Kiev pentru a protesta împotriva deciziei președintelui de atunci, pro-rusul Ianukovici, de a nu semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

În martie 2014, la scurt timp după fuga în Rusia a fostului președinte Ianukovici, forțele militare ruse au preluat controlul asupra Peninsulei Crimeea.

Rusia îi sprjină de atunci, din aprilie 2014, pe separatiștii pro-ruşi care luptă împotriva forțelor guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei.

Peste 13.200 de oameni au fost uciși în acest conflict din aprilie 2014.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG