Familia Sofiei Sapega, prietena activistului opoziției bieloruse Raman Pratasevici, aflat în detenţie, a primit primele scrisori de la ea de când cuplul a fost arestat acum mai bine de două săptămâni, după ce avionul Ryanair în care se aflau a fost deturnat spre Minsk, deşi avea ca destinaţie Vilniusul.
Sofia Sapega este cetăţean rus.
O scrisoare a tinerei, aflată într-o închisoare KGB din Minsk, a fost oferită de mama lui Sapega postului de televiziune britanic BBC și publicată pe 9 iunie.
În scrisorile scrise de tânără, familiei sale, la 1 și 3 iunie, Sofia, care are 23 de ani, îi cere mamei sale să nu dea vina pe Pratasevici pentru ceea ce s-a întâmplat, în timp ce se plânge că pierde viața din libertate.
„Astăzi este a treia zi (în închisoare), ziua în care trebuia să-mi susțin teza de masterat dimineața, iar seara să merg cu Raman la un restaurant, să beau șampanie, să mănânc paste, să savurez vara, să sărut și să iubesc. Cu toate acestea, totul a ieșit puțin diferit”, i-a scris ea mamei sale.
În schimb, a mâncat terci la micul dejun și a băut ceai cu biscuiți seara.
„Este foarte trist să mă gândesc la asta, dar se pare că îmi va fi dor de o mulțime de lucruri în viață”, a scris ea.
Sofia a mai scris și cum își omoară timpul în celulă făcând exerciții, citind și ținând un jurnal, spunând că nimic nu va fi ușor, dar crede că va fi capabilă să facă față situației actuale.
Autoritățile bieloruse au publicat un videoclip cu Sofia Sapega în care ea mărturisește că este redactorul canalului Telegram - Cartea Neagră a Belarusului, interzis în Belarus ca „extremist”, canalul publicând informații personale despre angajații agențiilor de securitate ale țării.
Au fost publicate videoclipuri similare cu Pratasevici, în care spune că a contribuit la organizarea de „dezordini în masă” în timp ce activa în mișcarea pro-democrație din Belarus.
Opoziția și familiile tinerilor susțin că mărturisirile au fost obținute prin constrângere.
Avocatul Sofiei Sapega nu a analizat încă documentele legate de reținerea ei, iar natura exactă a presupuselor infracțiuni pe care le-a comis nu sunt clare.
Raman Pratasevici este acuzat de procurorii din Belarus ă s-ar află în spatele unor „tulburări civice” care au urmat contestării alegerilor prezidențiale din august anul trecut, o infracțiune pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.
Tânărul jurnalist, de 26 de ani, a fost un administrator-cheie al canalului Telegram Nexta-Live, care a relatat pe larg despre protestele în masă împotriva rezultatelor oficiale ale alegerilor prezidențiale din 9 august, anul trecut, rezultate care i-a acordat lui Aleksandr Lukașenka al șaselea mandat prezidențial. Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări democratice ale lumii nu au recunoscut rezultatul scrutinului, cerând repetarea lui cu respectarea normelor democratice. Opoziţia susţine că alegerile au fost câștigate de Svetlana Țihanovskaia, aflată acum în exil.
Forțele de securitate au arestat în jur de 35.000 de persoane, inclusiv zeci de jurnaliști care au relatat despre mitingurile de protest.