Linkuri accesibilitate

Primii doi candidați din partea societății civile pentru CSM au primit avize pozitive din partea Comisiei pre-vetting


Audieri în cadrul Comisiei pre-vetting
Audieri în cadrul Comisiei pre-vetting

Juriștii Tatiana Ciaglic și Ion Guzun, care candidează pentru funcții în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), au primit aviz pozitiv din partea membrilor Comisiei pre-vetting marți, 14 martie. În concurs s-au înscris 12 persoane.

Cu toate acestea, doar șapte au participat la audieri, după ce doi candidați s-au retras din concurs, alții doi n-au transmis la timp declarațiile de avere pentru cinci ani, iar unul dintre candidați a refuzat să participe la audierile publice.

Potrivit comunicatului Comisiei pre-vetting, până în acest moment, doi candidați au promovat evaluarea, iar alți candidați așteaptă deciziile Comisiei Pre-Vetting pentru a putea deveni eligibili pentru o funcție de membru în CSM.

Ce se știe despre candidați?

Tatian Ciaglic a activat la Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, în perioada 2008 - 2013. De asemenea, din 2012 până în 2016, a fost membră a Consiliului de Mediere. Din 2020 până în 2022, a fost expertă în justiție la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Audierea Tatianei Ciaglic a avut loc pe 2 martie și a durat doar cinci minute.

Președintele comisiei pre-vetting, Hermann von Hebel, a declarat că membrii comisiei nu au întrebări de adresa candidatei în timpul audierilor, deoarece totul a fost explicat în timpul schimbului de întrebări și răspunsuri în scris.

Ion Guzun și-a început cariera ca avocat, în 2013. În 2016, a devenit consilier pe probleme juridice al Misiunii OSCE în Republica Moldova, iar în 2017 - vicepreședinte al organizației neguvernamentale Amnesty International Moldova. De asemenea, a activat în calitate de expert la o altă organizație a societății civile, Centrul de Resurse Juridice (CRJM).

În 2021, Guzun a devenit președinte al comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, pe lângă președintele țării. De asemenea, este directorul secretariatului Comitetului consultativ independent anticorupție, care a fost creat în 2021 prin decretul președintei Maia Sandu.

Din acest comitet face parte și Nadejda Hriptievschi, care este membră a comisiei pre-vetting, dar și una dintre fondatoarele CRJM. Hriptievschi s-a recuzat de la audierile în cazul lui Guzun în comisia pre-vetting, care au avut loc pe 2 martie. S-a mai recuzat o altă membră a comisiei, Tatiana Răducanu, care a făcut parte din consiliul de administrare al CRJM.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG