Linkuri accesibilitate

Primul caz de coronavirus în România. Situația la zi în lume


O familie purtând măști chirurgicale, pe aeroportul Otopeni din București
O familie purtând măști chirurgicale, pe aeroportul Otopeni din București

În România, apariția primului caz confirmat de coronavirus a făcut ca președintele Klaus Iohannis să lanseze un apel la calm, el afirmând într-un mesaj pe Facebook că, în timp ce motive reale de panică lipsesc, o „epidemie de panică” este generată de răspândirea de știri alarmiste sau de știri false.

Primul caz de coronavirus în România. Situația la zi în lume
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00
Link direct



Primul caz de Covid-19 din România este un bărbat din Gorj, care a luat virusul de la patronul său italian, Italia fiind în prezent cel mai mare focar din Europa, cu peste 500 de cazuri confirmate.

Autoritățile române spun că toate persoanele care au interacționat cu cei doi bărbați au fost testate și rezultatele au fost negative. Ca măsură preventivă, 99 de persoane au fost puse în carantină și peste 7000 sunt monitorizate la domiciliu. De asemenea, guvernul român va cumpăra 35 de termoscanere pentru aeroporturile din țară.


În ultimele două zile, au fost depistate primele cazuri de Covid-19 și în alte țări din Europa, de la Macedonia de Nord până la Danemarca. Statele din UE și zona Schengen au hotărât că situația totuși nu e suficient de gravă pentru a închide granițele. Au fost anulate în schimb mai multe evenimente sportive și forumuri de afaceri.

Pentru prima dată de la izbucnirea epidemiei, numărul de cazuri noi din afara Chinei l-a întrecut pe cel dinăuntrul Chinei. Guvernul de la Beijing a întreprins măsuri dure, considerate excesive chiar și de unii demnitari chinezi, măsuri care au încetinit semnificativ răspândirea bolii. Vestea rea e că unii pacienți care erau considerați vindecați au fost din nou diagnosticați cu coronavirus, ceea ce înseamnă că testele nu sunt suficient de precise și pot să nu depisteze rămășițe adormite ale virusului.

La Gara din Shanghai
La Gara din Shanghai


Covid-19 s-a răspândit și la vecini, iar Coreea de Sud este acum cel mai mare focar din afara Chinei, cu aproximativ 1800 de infecții confirmate, dintre care 500 de cazuri noi anunțate azi. Coreea de Nord, în schimb, nu a anunțat niciun singur caz.

Japonezii au închis toate școlile, însă nu renunță la pregătirile pentru Jocurile Olimpice, care ar trebui să aibă loc la vară în Tokyo. Organizatorii speră că epidemia va fi oprită sau cel puțin sub control până atunci.

Situația pare a fi mai gravă în Iran, unde 26 de oameni au murit deja, iar câțiva demnitari înalți au prins și ei virusul – viceministrul sănătății Iraj Harirchi și vicepreședinta țării Masoumeh Ebtekar. Iranul a interzis cetățenilor chinezi să intre pe teritoriul său.

Măsuri de dezinfecție în sannctuarul Masoumeh din Qom, Iran
Măsuri de dezinfecție în sannctuarul Masoumeh din Qom, Iran


În SUA, președintele Donald Trump a spus că situația nu e gravă și riscurile pentru americani sunt minime. Pe de altă parte, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a anunțat că a depistat un pacient cu Covid-19 care nu a călătorit în țările cu focare de infecție și nici nu a interacționat cu oameni care au fost acolo. Adică a fost infectat printr-o persoană terță, ceea ce înseamnă că în SUA sunt deja mai mulți purtători de virus nedepistați care pot infecta alte persoane.

Covid-19 afectează persoanele proporțional cu vârsta: bătrânii riscă cel mai mult, iar tinerii pot să nu aibă simptome deloc. Asta înseamnă că unii purtători sunt asimptomatici și pot răspândi virusul fără să știe și fără să fie depistați de termoscanere.

Pe aeroportul din Los Angeles
Pe aeroportul din Los Angeles


O companie americană, Gilead Sciences, a anunțat ieri că va începe testarea unui potețial leac în martie, pe 1000 de pacienți cu simptome medii și severe. În timp ce bursele din întreaga lume au scăzut, valoarea acțiunilor Gilead a crescut cu 4%.

Organizația Mondială a Sănătății spune că virusul încă poate fi ținut sub control și o pandemie globală poate fi evitată, însă momentul decisiv e acum și toate țările trebuie să lucreze împreună pentru a opri virusul.

XS
SM
MD
LG