Variola maimuței a fost confirmată la un cetățean străin venit din Statele Unite, informează Ministerul Sănătății într-o postare pe Facebook.
Testul RT-PCR pentru variola maimuței făcut la laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a fost pozitiv. Pacientul fusese internat luni dimineață la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.
Ministerul Sănătății precizează că simptomele variolei maimuței sunt de obicei febră, dureri de cap, ganglioni limfatici umflați, dureri musculare și erupții cutanate.
Pentru a preveni infectarea cu variola maimuței, Ministerul Sănătății recomandă spălatul pe mâini „cu apă și săpun”, și evitarea contactului „apropiat cu persoanele suspectate că s-au infectat sau sunt confirmate cu variola maimuței și/sau cu animalele, care ar putea fi infectate, etc”.
Pe 23 iulie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală, cel mai înalt nivel de alertă, după ce aproximativ 16.000 de cazuri (dintre care cinci mortale) au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele în Europa. Şeful OMS a precizat că riscul de infectare cu variola maimuţei a fost crescut la un nivel „ridicat" în Europa, unde se înregistrează 80% din cazuri, în timp ce acesta rămâne la un nivel „moderat" în toate celelalte regiuni, inclusiv în Africa, unde boala este endemică de zeci de ani.
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă România, Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, precizează că variola maimuței este „o infecție virală cu un virus care este destul de apropiat de cel care dă variola umană. Vorbim despre acest virus din 1958 în Africa, iar din 1970 primul caz la om. Este o infecție care în general dă forme ușoare și medii. Și sunt cazuri rare când, într-adevăr, sunt complicații și pune în pericol viața pacientului foarte rar”.
Mai multe informații despre variola maimuței de la doctorul Adrian Marinescu AICI.