Linkuri accesibilitate

Primul oficial ales rus condamnat la închisoare pentru că a criticat războiul


Alexei Gorinov, Moscova, 8 iulie 2022.
Alexei Gorinov, Moscova, 8 iulie 2022.

O oficialitate rusă a fost condamnată pentru prima oară în Rusia sub acuzația de „răspândireâ de informații false” despre armata rusă, potrivit unei legi adoptate la scurt timp după lansarea invaziei din Ucraina. Alexei Gorinov, consiliier municipal la Moscova, a fost condamnat vineri la 7 ani închisoare. În baza noii legi, gândită să cenzureze orice critică la adresa războiului din Ucraina, Gorinov ar fi putut primi până la 15 ani închisoare.

Potrivit unor relatări, mai multe persoane din sala de tribunal l-au aplaudat pe Gorinov când a fost adus pe banca acuzaților. Ulterior, mulți dintre cei care au aplaudat au fost reținuți.

Cazul lui Gorinov a început în martie, când consilierul a criticat invazia rusă, sugerând că este inadecvat să se organizeze un concurs local de artă pentru copii în timp ce în Ucraina „în fiecare zi mor copii”.

În timpul unei ședințe de judecată luna trecută, Gorinov, care a fost reținut în aprilie, a ridicat un panou pe care scria „Sunt împotriva războiului”.

Procurorii au declanșat zeci de anchete în toată țara împotriva persoanelor care au criticat războiul dus de Rusia în Ucraina, sau s-au pronunțat doar pentru pace. Kremlinul insistă să numească invazia o „operație militară specială”.

„Șapte ani de închisoare pentru cuvinte. Șapte ani de închisoare din cauza unui denunț", a spus Andrei Pivovarov, cunoscut activist al opoziției, care riscă el însuși o pedeapsă de cinci ani închisoare pentru că a condus o „organizație indezirabilă".

XS
SM
MD
LG