Linkuri accesibilitate

Primul summit Putin - Kim Jong Un: discuții „constructive”, fără alte detalii (VIDEO)


Discuțiile între Vladimir Putin și liderul nord-corean Kim Jong Un au fost dominate de impasul negocierilor privind denuclearizare peninsulei coreene.

La Vladivostok a avut loc primul summit între președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un.

După mai bine de două ore de discuții între patru ochi cu președintele rus, Kim a declarat că a fost „un schimb constructiv de opinii legate de probleme de interes comun”. La rândul său, Putin a precizat că au discutat modul cum ar putea fi rezolvat impasul creat de programul nuclear al Fenianului. Au urmat discuțiile la care s-au alăturat și delegațiile celor două țări.

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-corean Kim Jong Un , Vladivostok, 25 aprilie 2019
Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-corean Kim Jong Un , Vladivostok, 25 aprilie 2019

Spre deosebire de întâlnirile cu președintele american Donald Trump, de la Shanghai și Hanoi, acest summit a fost mult mai discret, a avut loc pe campusul universitar al orașului, pe o insulă, aproape de Vladivostok. Nu au fost conferințe de prese sau declarații comune.

Este primul summit al celor doi lideri, deși Rusia l-a invitat din luna mai, anul trecut, pe Kim să discute relațiile bilaterale și programul nuclear al Fenianului. Aceasta este și agenda actualelor discuții de la Vladivostok.

Vladivostok: primul summit Putin-Kim Jong Un
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:00 0:00

Întâlnirea survine la două luni după ce summitul din Vietnam al lui Kim cu președintele american Donald Trump a eșuat din cauza dezacordului privind încheierea programului nuclear nord-coreean în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale.

Este și ceea ce speră Kim să obțină acum din întrevederea cu Vladimir Putin: sprijinul Rusiei pe scena internațională pentru ridicarea sancțiunilor. Rămâne de văzut dacă ceea ce va oferi în schimb, va satisface așteptările rusești.

Associated Press a scris că pentru președintele rus Putin, summitul cu Kim este un prilej de a mări rolul țării sale în regiune, în calitate de concurent, dar și de posibil colaborator al Washingtonului, în unele chestiuni.

„Rusia vrea să transmită un mesaj, nu doar la Washington, ci și la Beijing și la Seul, că este un jucător important și că trebuie să se țină seama de ea când se discută probleme coreene”, a spus Dimitri Trenin, directorul Centrului Carnegie de la Moscova, într-un interviu cu AP.

Președintele rus Vladimir Putin și fostul lider nord-corean Kim Jong Il, la întâlnirea de la Vladivostok, din 23 august 2002
Președintele rus Vladimir Putin și fostul lider nord-corean Kim Jong Il, la întâlnirea de la Vladivostok, din 23 august 2002

Gheorghi Toloraya, un fost diplomat rus cu experiență îndelungată în chestiunea nord-coreeană, crede că momentul este propice pentru o implicare rusească, dat fiind recentul eșec al summitului Kim-Trump din Vietnam.

Vorbind pentru AP, Toloraya a spus că Moscova, care se opune ca și Washingtonul înarmării nucleare a Coreii de Nord, ar putea ajuta America, dar, la nevoie, s-ar putea erija în lider mondial în această chestiune.

Toloraya a respins ideea că Moscova nu are mijloace pentru a influența cu adevărat politicile Fenianului. „Rusia are mijloace nefolosite – a spus Toloraya. Dacă am furniza de pildă vreo duzină de sisteme anti-aeriene S-400 Coreii de Nord, asta ar schimba întregul echilibru de forțe din peninsula coreeană, și acesta este un singur exemplu”.

Secretarul de stat american Mike Pompeo, Washington, 22 aprilie 2019
Secretarul de stat american Mike Pompeo, Washington, 22 aprilie 2019

Pe de altă parte, în ajunul summitului de la Vladivostok, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat miercuri că Statele Unite speră în continuare că vor ajunge cu Coreea de Nord la un acord privind denuclearizarea peninsulei coreene, dar că discuțiile vor fi anevoioase.

Într-un interviu acordat canalului de televiziune CBS, Pompeo a ţinut să precizeze că summitul din Vietnam dintre președintele Donald Trump și Kim Jong Un a fost mult mai nuanţat decât versiunea apărută în presă.

După eșecul summitului de la Hanoi, Coreea de Nord a criticat linia dură a secretarului de stat Mike Pompeo şi a cerut părţii americane ca acesta să nu mai participe la viitoarele negocieri.

XS
SM
MD
LG