Linkuri accesibilitate

Primul tur al localelor din Franța: extrema dreaptă din nou favorită


Paris, februarie 2019: întâlnire între președintele Emmanuel Macron și lidera extremei drepte, Marine LePen.

În Franța are loc primul tur al alegerilor regionale (locale) care ar putea vedea o victorie a candidaților extremei drepte, condusă de Marie LePen, în șase din 13 regiuni. Cu toate acestea, alegerile locale se decid în două tururi iar până acum, restul partidelor parlamentare au făcut mereu alianței de circumstanță pentru a împiedica victoria Partidului Adunarea Națională a lui LePen. Al doilea tur are loc duminica viitoare.

Observatorii politici se uită însă cu atenție și la rezultatele partidului La Republique En Marche (LaREM) al președintelui Emmanuel Macron, partid relativ tânăr creat numai acum patru ani pentru alegerile prezidențiale și care nu dispune de o rețea puternică de candidați la nivel național. Deși localele nu pot fi comparate cu alegerile prezidențiale, la care din nou tradițional, participarea la vot este mult mai mare, aceste alegeri regionale sunt văzute ca un test pentru votul prezidențial de anul viitor. În care, după toate probabilitățile, se vor confrunta din nou Emmanuel Macron cu Marie LePen.

Anul acesta se așteaptăo participare extrem de mică - absenteismul ar putea să fie de peste 60%, parțial pentru că votul coincide cu momentul în care se ridică și ultimele restricții sanitare, ceea ce i-ar putea determina pe mulți să aleagă o excursie, în locul secției de votare. La prânz, participarea era de numai 12%, față de 16,3% în 2015.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG