Parlamentul a votat în prima lectură Bugetul pentru anul 2022 şi am aflat câţi bani va primi fiecare instituţie de stat. Campion absolut e Ministerul Afacerilor Interne care va beneficia de 2,4 miliarde lei. Pe locul doi e Ministerul Finanţelor cu peste un miliard de lei. Urmează Ministerul Apărării cu 612 milioane şi apoi Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii cu 464 şi respectiv 454 milioane.
Undeva departe, în subsolul clasamentului e Ministerul Culturii cu 94 milioane. Asta nu e de mirare, Cultura a fost mereu la noi o cenuşăreasă, a cincea roată la căruţă. Iar ideea că utilitatea ei e liliputană e împărtăşită nu numai de mulţi cinovnici, ci şi de mulţi simpli muritori. Mai mulţi bani decât Cultura a luat chiar şi Cancelaria de Stat! E clară situaţia, nu?
Înţeleg că avem mulţi cetăţeni care muncesc pe tărâmul MAI. De aceea, e nevoie de mulţi bani ca să le plăteşti salarii şi să le asiguri activitatea. Numai că atunci când vezi următoarea ştire, te încolţesc tot soiul de îndoieli şi te întrebi dacă merită atâţia bani această instituţie. Ştirea e asta: Ministrul de Interne, Ana Revenco, a declarat că, în urma unei analize preliminare, a identificat fraude de zeci de milioane de lei la achizițiile publice şi utilizarea ineficientă a resurselor umane. De exemplu, patru sisteme informaţionale plătite din bugetul de stat nu au fost utilizate niciodată sau chiar lipsesc, iar multe lucrări de construcţie au fost plătite în avans fără a exista un proiect. Aşadar, ce bizarerie o fi asta?
Sincer să fiu mă aşteptam ca – măcar în pandemie – Ministerul Sănătăţii să fie cel mai bine finanţat. Nu e sănătatea noastră cea mai importantă? Dar se vede că va trebui să aşteptăm alte pandemii. Şi mă mai aşteptam ca Ministerul Mediului să aibă parte de o sumă frumuşică, dar e limpede că aşteptările mele nu se mulează pe priorităţile statului RM.
Dar voi, stimaţi ascultători, ce părere aveţi? Trebuie să fie MAI cel mai privilegiat?