Linkuri accesibilitate

Fraude de zeci de milioane de lei la MAI


Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.
Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Ministrul de interne, Ana Revenco, a declarat că, în urma unei analize preliminare, a identificat fraude de zeci de milioane de lei la achizițiile publice şi utilizarea ineficientă a resurselor umane. De exemplu, patru sisteme informaţionale plătite din bugetul de stat nu au fost utilizate niciodată sau chiar lipsesc, iar multe lucrări de construcţie au fost plătite în avans fără a exista un proiect. Auditul de la ministerul Afacerilor Interne ar putea servi drept temei pentru demararea unor dosare penale şi îl va ajuta pe noul ministru să înţeleagă eficienţa diferitor subdiviziuni şi, eventual, să realoce resursele umane spre necesități mai utile cetăţenilor.

Fraude de zeci de milioane de lei la MAI
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00

Mai mult de jumătate din bugetul rezervat achizițiilor de bunuri şi servicii contractate de subdiviziunile MAI a fost cheltuit prin ocolirea procedurilor legale, a spus ministrul de Interne, Ana Revenco. Iată de ce câteva tendere în valoare totală de peste 40 milioane de lei au fost stopate, urmând ca un grup de control proaspăt constituit să verifice legalitatea licitațiilor. Eventualele abateri şi ilegalităţi vor servi drept temei pentru deschiderea de dosare penale, a mai spus Revenco, dând şi câteva exemple. Ministrul însă nu a precizat perioada de timp exactă în care s-ar fi produs neregulile descoperite și cine conducea atunci ministerul.

„Achiziţionarea autoturismelor în valoare de peste 50 de milioane de lei a fost realizată cu abateri şi încălcări, fiind ratate economii de circa zece milioane de lei. Realizarea lucrărilor de construcţie şi achitarea în avans a acestora cu încălcarea prevederilor legale fără proiect, cu un deviz de cheltuieli în valoare de peste 100 de milioane de lei. Avansuri nejustificate achitate operatorilor economici pentru lucrări neexecutate în valoare de peste 30 de milioane de lei. La capitolul sisteme informaţionale, au fost identificate patru sisteme informaţionale automatizate achiziționate de-a lungul timpului de către Ministerul Afacerilor Interne din bugetul de stat şi care nu sunt folosite sau chiar lipsesc. Costul total pentru achiziţionarea acestor sisteme care nu produc nici un efect este de peste 16 milioane de lei”.

Astfel de nereguli în procesul de achiziții publice nu sunt o noutate, este de părere experta de la Institutul „Viitorul” Diana Enache, lucru care o demonstrează controalele realizate de Curtea de Conturi. Chiar recent un astfel de control la Ministerul de Interne constata abateri similare, când statul a fost prejudiciat de zeci de milioane de lei, spune experta.

Ideal ar fi ca după aceasta nişte responsabili să fie sancționați...

„Faptul că ei ies cu astfel de declaraţii ca urmare a unui control sau audit intern este foarte bine, dar ideal ar fi ca după aceasta nişte responsabili să fie sancționați sau să fie identificaţi până la urmă, cine este responsabil, în ce perioadă, sume concrete, situaţii concrete şi persoane responsabile pentru că cineva în final stă în spatele acestor nereguli”.

Europa Liberă: De ce credeţi că nu se avansează pe partea asta de căutare a acelora care au abuzat?

„Este, cred eu, vorba în primul rând de voinţă politică şi doi, iarăşi, intervine corupţia din sistemele noastre celelalte decât cel de achiziţii publice. Aşa cum sistemul de achiziţii publice este şi a fost unul în care corupţia este la ordinea zilei, exact şi celelalte sisteme, inclusiv care nu permit sancţionarea celor corupţi, tragerea la răspundere şi mai mult ca atât impunerea ca aceştia să readucă resursele bugetare cu care a fost prejudiciat bugetul înapoi în uzul public”.

Ministrul de Interne, Ana Revenco, a spus că, analizând funcţionarea sistemului de poliţie, se va concentra pe modul în care sunt îndeplinite atribuţiile de serviciu ale diferitor departamente, care este calitatea şi eficienţa activităţii lor, dacă nu există procese suprapuse sau dublare de atribuţii. După care va formula un document de politici publice care să aibă şi coerență, şi viziune.

La capitolul priorităţi, Ana Revenco s-a referit la combaterea corupţiei, a contrabandei, infracţiunilor cu utilizarea tehnologiilor informaţionale şi a traficului de droguri. În ultimul caz, a afirmat că a cerut acţiuni proactive de la subalterni pentru reducerea acestui fenomen. În context, ministrul a spus că în ultimele luni au fost ridicate droguri cu valoarea estimativă de peste 21 de milioane de lei şi au fost reţinuţi lideri de grupări internaţionale specializate în traficul de droguri.

Trebuie să reinventăm această meserie şi să recăpătăm încredere...

„Dacă nu luăm măsuri urgente, credibilitatea noastră va fi afectată şi în plan regional. Am cerut de la conducători dinamizarea activităţilor antidrog, inclusiv pe segmentul online. Trebuie să reinventăm această meserie şi să recăpătăm încredere şi credibilitate în ochii partenerilor, care să lucreze împreună cu noi”.

Ministrul de Interne a promis să aducă mai multă transparenţă şi integritate în sistem, pe care îl vrea mai conectat la nevoile cetăţeanului. Se gândeşte şi la salarii mai bune, şi la dotări tehnice mai motivante pentru angajaţii internelor.

XS
SM
MD
LG