Linkuri accesibilitate

Problema României: capacitatea de a cheltui fonduri europene cu efecte în economie (Adevărul)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

Comentariu semnat de Iulian Chifu, în Adevărul, despre respingerea la vot a moțiunii de cenzură introduse de opoziția din Republica Moldova. Autorul spune că au lipsit 2-3 voturi. Lecția e însă alta: Partidul Democrat condus de Pavel Filip, de fapt ce a mai rămas din PDM după exodul spre Pro-Moldova, e definitiv pierdut pentru cauza pro-europeană.

Nu se înțelege prea bine de ce își periclitează Filip cariera politică: „Pare să nu realizeze, scrie Chifu, că-şi distruge partidul (…), că e ostaticul părţii celei mai conservatoare, pro-ruse şi comuniste rămase în partid (…). Când vor începe să curgă nemerniciile pregătite la Preşedinţie şi prin Parlament să vedem cum va mai explica federalizarea Republicii Moldova, ofensivele separatiste şi distrugerea unităţii statului prin legile aberante privind Găgăuzia. Totul pentru Gloria realegerii lui Dodon Preşedinte!”.

Nu-i iartă nici pe liderii PAS și PPDA...

Iulian Chifu nu se mulțumește să-l scuture doar pe Pavel Filip. Nu-i iartă nici pe liderii PAS și PPDA. Întrebare furioasă, raspuns pe măsură : „Cine urla că trebuie constituită în Republica Moldova naţiunea civică şi că geopolitica e inutilă şi ar trebui lăsată deoparte? Unde au dus îndemnurile iraţionale şi aberante de atunci la un an distanţă? La consolidarea puterii lui Dodon, căruia nu i-a păsat de nici o naţiune civică, ci doar de orientarea geopolitică pro-rusă şi de refacerea Imperiului post-Sovietic al lui Putin, cu o suveranitate limitată a Republicii Moldova”. Sub aceste învinuiri se ghicește ușor numele Maiei Sandu.

În același spațiu rezervat blogurilor de ziarul Adevărul, Matei Dobrovie prezintă rezultatul reformei administrative aprobate la Kiev, din care populația de etnie română pierde din drepturi. Comasarea mai multor raioane în regiuni e acum realitate. Pentru raioanele cu populație românească majoritară, e un câștig măcar că au rămas, majoritatea, în macroraionul Cernăuți din regiunea Cernăuți, deși acum mai au doar 24% pondere.

Comasarea mai multor raioane în regiuni e acum realitate...

Totuși „s-a reuşit menţinerea românilor din Cernăuţi într-un singur macroraion, prin eforturile diplomatice susţinute ale MAE român”. Doar comuna Mămăliga a fost inclusă în macroraionul Nistru și sunt nemulțumiri și proteste. În plus, românii de origine basarabeană sunt considerați „moldoveni” și vor fi deci obligați să folosească limba ucraineană.

Europarlamentari ai Partidului Social-Democrat au declarat că, de fapt, Klaus Iohannis s-a întors de la Bruxelles „cu traista goală”. Ion M. Ioniță, care scrie pe blogurile Adevărul, spune scurt că o asemenea afirmație nu are nicio legătură cu realitatea, iar acordul de relansare la care s-a ajuns este unul „istoric”. Dacă nu s-ar fi realizat, miza uriașă care s-a jucat acolo – coeziunea și funcționalitatea Uniunii – ar fi fost compromisă definitiv. Cât de important este rezultă, spune Ioniță, din dimensiunea nemulțumirilor exprimate de partidele extremiste din Uniune, și nu au fost puține.

Un câștig important este că, pentru prima oară, Ununea Europeană se va împrumuta pentru statele care au nevoie. Și desigur cordul este „istoric” și pentru că suma obținută de România – aproximativ 80 de miliarde de euro în viitorul exercițiu financiar, și peste jumătate nerambursabili, este impresionantă, suficientă pentru o relansare a economiei, pentru investiții în infrastructură. Rămâne pe tapet problema cronică a României: capacitatea de a cheltui fondurile europene cu efect în economie. Din păcate, „administraţia românească nu are această capacitate” în clipa de față, mai scrie comentatorul de la Adevărul.

XS
SM
MD
LG