Linkuri accesibilitate

Procedura de „impeachment” intră în următoarea fază


Președintele american Donald Trump la bordul avionului prezidențial.

Președintele american Donald Trump are timp până pe 1 decembrie să informeze comisiei juridică a Camerei Reprezentaților dacă va participa în următoarea fază a procedurii ce ar putea duce la suspendarea sa din funcție („impeachment”) sau dacă va fi reprezentanta de avocați.

Pe 4 decembrie, Comisia juridică începe următoarea fază a audierilor publice care se vor concentra pe contextul acuzațiilor care i se aduc președintelui și pe aspectele constituționale ale procesului de suspendare. Până atunci, trei alte comisii își vor fi prezentat rapoartele legate de acest proces.

La sfârșitul acestei faze, Comisia juridică va decide dacă va formula o acuzație oficială împotriva președintelui, în conformitate cu prevederile, vagi, ale constituției privind circumstanțele în care un președintele poate fi suspendat.

În mare, Donald Trump este acuzat că l-ar fi presat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să anunțe deschiderea unei anchete oficiale legătă de activitatea fostului vicepreședinte democrat Joe Biden și a fiului acestuia, Hunter, în Ucraina în schimbul unul vizite la Casa Albă. Biden este cotat drept democratul cu cele mai multe șanse de a deveni contracandidatul lui Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

Pentru moment, nu există nici un indiciu că fostul vicepreședinte sau fiul său ar fi comis vreo ilegalitate.

„Trocul” ar fi fost propus în cursul unei convorbiri telefonice din 25 iulie 2019. Tot atunci, administrația Trump blocase un important ajutor militar pentru Ucraina, aprobat deja de Congres. Între timp ajutorul a fost eliberat.

Trump susține că discuția telefonică a fost „perfectă” iar suporterii săi republicani afirmă că președintele nu a comis nici o ilegalitate care ar putea justifica suspendarea din funcție.

XS
SM
MD
LG