Linkuri accesibilitate

Procesul Trump: apărarea își prezintă argumentele, votul final ar putea fi sâmbătă


Echipa de avocați a fostului președinte Donald Trump în al doilea proces de „impeachment” din Senat, Washington, 11 februarie 2021

În procesul din Senatul americani împotriva fostului președinte Donald Trump, acuzat de „incitarea la revoltă” după asaltul simpatizanților săi asupra clădirii Congresului, acuzarea - reprezentată de un grup de democrați din Camera Reprezentanților - și-a încheiat prezentarea cazului, cerând ca Trump să fie găsit vinovat pentru că „dacă ne facem că nimic nu s-a întâmplat sau mai rău, dacă nu reacționăm, se poate întâmpla din nou”.

Șeful acuzației, Jamie Raskin le-a cerut celor 100 de senatori să judece „cu bun simț” și să voteze pentru condamnarea lui Trump.

De astăzi este rândul avocaților lui Trump să prezinte, timp de 16 ore, argumentele în apărarea fostului președinte. Se pare că avocații și-a putea încheia pledoaria într-o singură zi așa că votul final ar putea avea loc deja sâmbătă, 13 februarie.

Ca să fie găsit vinovat de „incitare la revoltă” în incidentele violente din 6 ianuarie soldate cu moartea a cinci persoane, este nevoie de votul a două treimi din senatori sau 67 din totalul de 100 ceea ce înseamnă că ar fi nevoie ca 17 republicani să se alăture celor 50 de senatori democrați. Dacă va fi găsit vinovat, lui Trump i s-ar putea interzice să mai candideze pentru orice funcție publică dar este puțin probabil ca 17 senatori republicani să voteze împotriva fostului președinte. Chiar și în cazul că este achitat, cum s-a întâmplat și în februarie 2020 în dosarul legat de Ucraina, Trump rămâne primul președinte din istoria Statelor Unite pus de două ori sub acuzare în Congres.

Previous Next

XS
SM
MD
LG