Linkuri accesibilitate

PA încheie una din anchetele penale în legătură cu „furtul miliardului”


Procuratura Anticorupţie (PA) a anunțat că a încheiat ancheta penală vizând un fost guvernator al Băncii Naționale și doi foști vice-guvernatori, în dosarul cunoscut sub numele de „furtul miliardului”, sau „frauda bancară” din 2014.

Procuratura nu numește persoanele vizate, dar fostul guvernator al BNM Dorin Drăguțan, care a deținut funcția între 2009 și 2016, a fost deja reținut în acest dosar. Presa de la Chișinău relatează că ar mai fi vorba de Ion Sturzu și Emma Tăbârță, ambii foști vice-guvernatori.

În cursul anchetei, acest dosar a fost „desprins” de dosarul mai mare al „fraudei bancare”, a precizat Procuratura Anticorupție.

Bunuri în valoare de peste 1,6 milioane de lei ale unui fost guvernator BNM, respectiv de 2,4 milioane de lei ale unui un fost vice-guverntor au fost puse sub sechestr.

Potrivit unui comunicat al PA, cei trei sunt acuzați de escrocherie și spălare de bani, în proporții deosebit de mari.

„(...) sunt învinuiţi de complicitate la săvârşirea infracţiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, în proporții deosebit de mari, precum şi de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari”.

Procuratura Anticuropție precizează că Ministerul de Finanțe (deci bugetul de stat), ca parte vătămată, a fost păgubit cu peste 13,5 miliarde de lei, în anul 2014 echivalentul a aproximativ un miliard de dolari. De unde numele generic al dosarului de „furtul miliardului”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG