ANTICORUPȚIE scrie despre acuzații reciproce, care curg lanț, în cazul Întreprinderii de Stat „Căile Ferate ale Moldovei” (CFM). Fostul director, Iurie Topala, acuză actuala administrație, apropiată PSRM, că intenționează să falimenteze întreprinderea. El solicită comisiei parlamentare care anchetează situația dificilă de la CFM să fie audiat. Reacția fostului director a venit în urma acuzațiilor actualei administrații, care afirmă că starea deplorabilă a fost provocată de furturile din perioada 2015–2019. La fel, și deputații socialiști Oleg Lipskii și Petru Burduja acuză fosta administrație, care ar fi deposedat întreprinderea de propriile active, astfel încât în prezent șase mii de angajați nu și-au primit salariile timp de patru luni, iar datoria totală a CFM ajunge la 665 milioane de lei, dintre care 92 de milioane sunt restanțe salariale.
- BIZLAW, portalul avocaturii de afaceri din Republica Moldova, observă că anul trecut performanțele procurorilor au fost evaluate numai cu „Excelent” și „Foarte bine”. Doi dintre procurori au obținut calificativul „Excelent”, iar 89 – „Foarte bine”. Niciun acuzator de stat nu a fost evaluat cu „Bine”, „Insuficient” sau „Eșuat”, calificative care, de altfel, nu au fost date niciodată de când activează Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor (CEPP), structură a cărei raport este citat de portal.
- În contextul deciziei de marți a Curții Constituționale, COTIDIANUL preia amintirile lui Ion Păduraru, secretar general al Administrației prezidențiale pe timpul lui Nicolae Timofti, despre cum acesta ar fi depășit criza politică de la sfârșitul anului 2015 – începutul anului 2016, când fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, a încercat să ajungă premier. „Președintele Nicolae Timofti, fost judecător cu stagiu de 36 de ani, nefiind venit din politică, nicio clipă n-a admis că nu va respecta Constituția, în contextul apariției la 13 ianuarie 2016 a „celebrei” majorități care îl înaintase pe Vladimir Plahotniuc candidat pentru funcția de prim-ministru. Cu atât mai mult, cu cât Hotărârea Curții Constituționale din 29 decembrie 2015 era univocă. În egala măsura, președintele Timofti nu admitea nicio clipă că-l va desemna pe Plahotniuc pentru a forma Guvernul”, afirmă Păduraru. El susține că în acea perioadă Timofti ar fi pregătit cinci decrete, printre care două cu privire la propria sa demisie din funcție.
- Solicitat de GAZETA DE CHIȘINĂU, fostul premier Ion Sturza s-a arătat convins că un referendum e necesar, dacă nu va fi acceptată soluția anticipatelor. „Așa și va fi”, a spus el, cu referire la declarația președintei Maia Sandu, potrivit căreia „la anticipate sau la referendum, oamenii vor decide viitorul lor și al țării”. Sturza crede că o astfel de abordare este justificată. „Trebuie să tranșăm odată și sa ne lăsăm de trecutul și prezentul putred, unde politica este doar un instrument de îmbogățire și jaf. Atât. În rest, e doar demagogie a celor care beneficiază de acest sistem, dar și a rataților și frustraților”, a accentuat el, fără să precizeze pe cine are în vedere. Anterior, însă, fostul premier afirma pentru presa de la București că în situația cea mai complicată s-ar afla în prezent Platforma DA, „întrucât au iluzia că ar putea guverna într-o combinație cu Dodon (Ce naivitate!) și astfel ar resuscita partidul”. Pe de altă parte, Sturza crede că nici Mariana Durleșteanu nu va fi premier, cu tot cu „majoritatea” ei, menționează publicația.
- Invitat într-o emisiune la N4, analistul politic Igor Boțan a făcut o paralelă între mișcarea politică a președintei Maia Sandu după ce decretul său cu privire la desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță a fost declarat neconstituțional și asumarea de răspundere a Guvernului pe care tot ea l-a condus. Expertul crede că șefa statului nu va semna un decret de desemnare a unui candidat propus de o majoritate formată în actualului Parlament, lăsându-i pe deputați să aleagă: ori anticipate, ori referendum.
Totodată, cu privire la declanșarea procedurii de impeachment, Boțan consideră că aceasta este mai degrabă imposibilă, iar dacă Parlamentul eșuează în acest exercițiu atunci oricum trebuie dizolvat. În opinia sa, Maia Sandu dă dovadă de mare curaj și respectă, totuși, prevederile Constituției. El a amintit, în acest context, că ex-președintele Dodon a încălcat de mai multe ori Constituția pentru scopuri net inferioare celui pe care îl are acum Maia Sandu.
- NEWSMAKER publică primul monolog din cadrul proiectului său „JusticeInside. Oameni din interiorul sistemului”, un proiect care va include o serie de monologuri ale judecătorilor, procurorilor și avocaților despre experiența lor, despre ce-i frământă, cu ce se confruntă în activitatea lor profesională și cum își imaginează schimbările de sistem în bine. În primul monolog înregistrat de portal, judecătoarea sectorului Centru al Capitalei Livia Mitrofan vorbește între altele despre frica ce a domnit asupra sistemului judecătoresc, despre felul în care „politicienii încearcă să-ți mențină controlul asupra justiției”, dar și despre felul în care judecătorii sunt considerați niște „balauri” cu care nu trebuie să se discute despre reforma în sistem.
- TRIBUNA reține opinia lui Radu Carp, profesor universitar în România, potrivit căruia reprezentantul președintei Maia Sandu a avut o prestație lamentabilă, prezentând doar argumente politice, în timp ce reprezentantul PSRM a argumentat strict în baza jurisprudenței Curții Constituționale a Moldovei (CCM). „Am avertizat public, de cate ori am avut ocazia, că acțiunea de declanșare a alegerilor anticipate în Republica Moldova este extrem de riscantă. (...) Pe de o parte, am satisfacția profesională ca am anticipat corect cursul evenimentelor. Pe de alta parte, realizez că situația din Republica Moldova este tragică: un guvern lipsit de susținere politică, un șef de stat aflat într-o situație extrem de ingrată în prezent, un partid pro-rus care repurtează o victorie binemeritată”, scrie Radu Carp. El mai e de părere că asemenea erori au, din păcate, consecințe grave asupra posibilității de a guverna R.Moldova în direcția apropierii de Uniunea Europeană.
- ZIARUL NAȚIONAL titrează: „Socialiștii, cu o majoritate în Parlament și control asupra Guvernului, condamnă „valul de scumpiri” pe piața carburanților”. Într- declarație a PSRM, citată de portal, se spune că „majorările fără precedent ale prețurilor la carburanți se fac pe fundalul crizei pandemice, politice și constituționale în care ne-a adus președintele Maia Sandu”. Citat de portal, printre alți experți, Tudor Șoitu, un fost vicepreședinte al Curții de Conturi, susține că „socialiștii sunt organizatorii acestei situații. Consiliul Concurenței al cui este? Consiliul Concurenței nu lucrează și aici este toată problema. În loc să amendeze companiile petroliere pentru înțelegeri de cartel, ei stau acolo ascunși ca peștii sub gheață. Socialiștii fac fum și latră la frunze când o amestecă pe Maia Sandu aici!”, mai spune Șoitu, în consens cu alți experți citați de portal.