Linkuri accesibilitate

Procurorii din Belarus cer pedepse lungi cu închisoarea pentru liderii din exil ai opoziției


Sviatlana Țihanovskaia, lideră a opoziției, a declarat că sentințele cerute de procuratură sunt cel mai bun exemplu al modului în care regimul îi tratează pe belarușii care susțin democrația.
Sviatlana Țihanovskaia, lideră a opoziției, a declarat că sentințele cerute de procuratură sunt cel mai bun exemplu al modului în care regimul îi tratează pe belarușii care susțin democrația.

Procurorii belaruși au cerut pedepse lungi cu închisoarea și amenzi mari pentru Sviatlana Țihanovskaia și alți patru lideri ai opoziției care trăiesc în afara țării.

În procesul de la Minsk, procurorii au cerut pedepse de 19 ani de închisoare pentru Țihanovskaia și Pavel Latușka, precum și amenzi de 15 mii de dolari și, respectiv, 10 mii de dolari.

Țihanovskaia, Latushka și alte trei membri ai opoziției - Maria Maroz, Volha Kavalkova și Siarhei Dilevski - sunt judecați în absență sub acuzația de conspirație pentru răsturnarea guvernului, organizarea și conducerea unui grup extremist, incitare la ură și periclitarea securității naționale.

Acuzarea solicită pedepse de 12 ani de închisoare pentru Maroz, Kavalkova și Dilevski. Toți cei cinci inculpați au părăsit Belarusul după alegerile prezidențiale din august 2020, pe fondul unei represiuni brutale a guvernului împotriva opoziției.

Țihanovskaia a declarat că sentințele cerute de procuratură sunt cel mai bun exemplu al modului în care regimul îi tratează pe bielorușii care susțin democrația.

„Nu pot spune că sunt surprinsă să aflu că procurorul a cerut 19 ani în procesul fals al regimului belarus împotriva mea”, a declarat ea pe Twitter. „Nu are nimic de-a face cu justiția, este doar o răzbunare personală împotriva mea & a altora care se opun regimului. Ne va face doar să luptăm și mai mult”.

Ea a comentat, de asemenea, pedeapsa de un an și jumătate în plus acordată soțului ei încarcerat, Siarhei Țihanovski, pentru „încălcarea flagrantă a regulamentelor interne ale unui penitenciar”.

Țihanovskaia a declarat că sentința a fost pronunțată de o „instanță ilegală” într-o procedură separată și a precizat că soțul ei nu și-a recunoscut vinovăția deoarece nu ar trebui să fie în închisoare.

"El ar trebui să fie liber ca toți ceilalți prizonieri politici. Regimul poate continua să inventeze noi metode de represiune, dar nu ne va opri", a declarat Țihanovskaia.

Țihanovski ispășește o pedeapsă de 18 ani pentru o serie de acuzații legate de alegerile din 2020. Popularul blogger video și-a anunțat candidatura la președinție avându-l ca oponent pe liderul autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukașenko, dar a fost scos din cursa electorală și arestat înainte de vot. Soția sa și-a organizat apoi propria campanie.

Lukașenko a revendicat o victorie zdrobitoare care nu a fost însă recunoscută nici de opoziție, nici de țările occidentale, care spun că rezultatele au fost măsluite în favoarea sa și că adevăratul câștigător a fost Țihanovskaia.

Țihanovski a fost condamnat alături de alți cinci bărbați - jurnalistul RFE/RL Ihar Losik, fostul candidat la președinție Mikalai Statkevici și activiștii opoziției Uladzimer Țihanovici, Arțiom Sakau și Dzmitri Papou - toți primind, de asemenea, pedepse lungi cu închisoarea. Cu toții au respins acuzațiile spunând că sunt motivate politic.

XS
SM
MD
LG