Linkuri accesibilitate

Procurorii olandezi au cerut închisoare pe viață pentru patru suspecți în doborârea zborului MH17


Romățiâele avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Arilines flight, care s-a prăbuțit când zbura deasupra regiunii Donetsk din Ucraina, 17 iulie 2014
Romățiâele avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Arilines flight, care s-a prăbuțit când zbura deasupra regiunii Donetsk din Ucraina, 17 iulie 2014

Procurorii olandezi au cerut condamnarea la închisoare pe viață a trei cetăteni ruși și un ucrainean, judecați în lipsă, sub acuzația că ar fi jucat un rol important în doborârea avionului de pasageri MH17 Malaysia Airlines deasupra Ucrainei în 2014, ucigând 298 de persoane. În considerațiile finale de miercuri, procurorii au spus că inculpații au ajutat la furnizarea unui sistem de rachete pe care separatiștii susținuți de Moscova l-au folosit și au tras o rachetă asupra avionului de passageri MH17 Malaysia Airlines.

Avionul zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur când a fost doborât pe 17 iulie 2014 de o rachetă sol-aer Buk de fabricație rusească, trasă din teritoriul controlat de separatiștii susținuți de Moscova din estul Ucrainei. Toți pasagerii și întregul echipaj au fost uciși. Procesul are loc pe fondul tensiunilor sporite dintre Moscova și Occident din cauza desfășurării masive de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina, despre care se spune că pregăti o invazie rusă în Ucrainei. Rusia, care în 2014 a anexat ilegal peninsula Crimeea de la Ucraina, a negat că ar planifica un atac împotriva vecinei sale.

Cei patru suspecți -- rușii Serghei Dubinsky, Oleg Pulatov și Igor Girkin, precum și ucraineanul Leonid Harchenko -- sunt judecați în lipsă. Doar unul dintre suspecți, Pulatov, este reprezentat la process de avocați. Procesul se desfășoară într-o sală de judecată securizată lângă aeroportul Schiphol din Amsterdam, deoarece acesta a fost punctul de plecare pentru avionul prăbușit iar 196 dintre victimele atacului erau cetățeni olandezi.

XS
SM
MD
LG